Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Kreativt och välgörande med polaroidfoto – har du provat?

börja med fotografering med polaroidkamera

Polaroidfoto är en hobby på frammarsch. Med tanke på hur kreativt och välgörande det kan vara att plocka fram polaroidkameran och fånga ögonblicket är det inte alls svårt att förstå varför denna nostalgiska pryl åter blivit så populär. Har du provat att ta polaroidbilder?

kreativt och välgörande med polaroidfoto tips
Bild: jacoblund via iStockphoto.com

Det finns flera skäl till att polaroidkameror återigen blivit populära. Hur smidigt är det inte att trycka på knappen och få ett foto utskrivet nästan direkt? Med en polaroidkamera får du omedelbara bilder och behöver därför inte ladda upp digitala foton till datorn för att sedan skicka in dem för framkallning. Är detta verkligen den enda anledningen till att polaroidfoto fått ett uppsving? Nej, antagligen beror populariteten på den nostalgiska känslan, en form av retroromantik, och på den säregna estetiken. Polaroidbilder har till och med ett eget format med skarpa vita kanter.

Meditativt skapande med polaroidfoto

Med tanke på att fotografering kräver en form av närvaro i ögonblicket kan att ta bilder med en polaroidkamera vara en direkt välgörande stund där du går upp i skapandet. För en del är sådant här skapande meditativt, rentav något av det mest avkopplande som finns. Kanske är det därför som så många har ett genuint fotointresse. Men med polaroidfoto finns det också en annan dimension. Eftersom du har ett begränsat antal bilder på dig kan du inte ta om och redigera foton i det oändliga. Motivet blir vad det blir. Givetvis kan du påverka i ögonblicket. Hur står du i förhållande till ljuset och vilken tajming har du?

Tips för att ta snygga polaroidbilder

tips för att fota med polaroidkamera
Bild: M-Production via iStockphoto.com

Genom att ha koll på några grundläggande aspekter inom traditionellt foto och polaroidfoto kan du öka förutsättningarna att ta snygga bilder. Nedanför följer tips för lyckad polaroidfotografering:

  • Se till att du har tillräckligt med naturligt ljus. Polaroidkameror presterar bäst i väl upplysta miljöer. Undvik direkt solljus som kan orsaka överexponering.
  • Öva på bildkomposition. Du kan bland annat tänka på tredjedelsregeln för att balansera dina bilder och skapa intressanta kompositioner.
  • Fokusera på ditt huvudmotiv. Kom närmare i stället för att använda zoom eftersom de flesta polaroidkameror har fast brännvidd.
  • Håll kameran stadig när du tar ett foto, särskilt i svagt ljus, för att undvika oskärpa.
  • Använd tillbehör som färgfilter eller närbildslinser för ännu mer kreativitet och variation i dina foton.
  • Tänk på bakgrunden och välj miljöer som kompletterar ditt motiv utan att överväldiga det.
  • Experimentera med olika vinklar och perspektiv för att ge dina bilder en unik touch. Just att leka med perspektiven kan ta dina polaroidbilder till en ny nivå och dessutom träna ditt öga att lägga märke till spännande detaljer.
  • Ha tålamod under bildframkallningen. Skaka inte på bilden. Detta kan nämligen påverka framkallningsprocessen negativt. Låt fotot utvecklas naturligt och njut av den spännande väntan.

Kravlöst skapande med en polaraoidkamera

Med tiden lär du dig allt fler knep för att ta snygga polaroidbilder. Samtidigt är polaroidfoto befriande på så sätt att det utmanar perfektionisten i dig. När du inte kan ändra i det oändliga får du i stället öva på att se skönheten i bristerna. Ett mindre perfekt foto, vad nu en perfekt bild är, kan dessutom vara mer levande. Om du vill föreviga ett ögonblick med familjen eller vännerna är det kanske inte heller så viktigt att allt fångas i en tillrättalagd version. För visst finns det något särdeles vackert med ett foto som togs just där och då när hjärtliga skratt bröt ut? Och ibland är det riktigt härligt att kunna skapa på utan att behöva bekymra sig om slutresultatet. Saker kan få bli som de blir. Att skapa utan krav kan göra ditt välmående gott – så prova.

Omedelbara minnen för dig och andra

Polaroidkameror hjälper oss alltså att utveckla kreativiteten och utmana perfektionismen samtidigt som vi förevigar älskade stunder. Genom att ta med dig en sådan här kamera inför en mer högtidlig sammankomst, exempelvis ett bröllop, kan du också ge de övriga gästerna omedelbara minnen att ta med sig hem. Polaroidbilderna kan likaså användas till att skapa interaktiva element i sammankomsten alternativt till ett fotoalbum från den minnesvärda dagen. Det finns helt enkelt många fördelar med att ta polaroidfoton.

Polaroidfotografering och dagboksskrivande

pyssel om polaroidbilder inspiration
Bild: Chris_Kreymborg via iStockphoto.com

En annan positiv sak med att fota med en polaroidkamera är att detta kan hjälpa dig dokumentera dina dagar. Många använder polaroidbilder som en del av dagboksskrivande där bild och text vävs samman till en helhet. Just dagboksskrivande och -dokumenterande av olika slag anses främja hälsa, kreativitet och utveckling. I ett digitalt tidevarv där skärmarna upptar alltmer av vår tid kan det dessutom vara skönt och avkopplande att i lugn och ro tillägna sig analoga aktiviteter som öppnar för (själv)reflektion.

Exempel på olika pyssel med polaroidfoton

På tal om analoga aktiviteter ger polaroidfotografering många fina chanser till pyssel. Du vill trots allt ta vara på dina bilder, visst är det väl så? Du kan bland annat måla med akvarell eller brodera på polaroidbilder. En annan uppskattad pysselaktivitet är att göra scrapbooking. Där kan du få stor nytta av bilderna eftersom scrapbooking i mångt och mycket går ut på att skapa vackra fotoalbumssidor. Som du förstår kan ett intresse för polaroidfoto bli början på en kreativ och välgörande fritidssysselsättning som ger dig glädje i många olika aspekter av tillvaron. Redo att prova?