Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Stressad och spänd? Så kan att gå på massage ge bättre hälsa

Kan massage ge bättre hälsa?

så kan massage ge bättre hälsa
Bild: jacoblund via iStockphoto.com

När man känner sig stressad, spänd och öm i kroppen är det inte alls ovanligt att man går på en massagebehandling. Många går även på massage när de har problem med värk. Sett i ett smärtlindringsperspektiv har denna typ av behandlingar använts sedan långt tillbaka i historien. De är också utbredda över hela världen, vilket tyder på att massage anses vara välgörande i de flesta kontexter.

Massage med olika intensitet

Som smärtlindring kan en massagebehandling vara effektiv. Det gäller dock att välja rätt sorts massage, för de olika behandlingsformerna har olika fokus och intensitet. Om du går på massage för att lindra fibromyalgivärk kan en klassisk massage eller djupmassage vara för hårt. Därför bör du åtminstone de första gångerna satsa på en lättare variant, som fibromassage eller taktil massage, för att inte trigga ännu mer smärta.

Olika typer av behandlingar

Det finns olika former av massagebehandlingar, var och en av dem med sina egna fördelar för en bättre hälsa:

  • Klassisk massage som innebär långa drag, knådning samt cirklande bindvävsrörelser
  • Bindvävsmassage som innebär ännu mer fokus på muskelknutor och triggerpunkter
  • Medicinsk massage som innebär att man med hjälp av massagebehandling försöker behandla ett särskilt problem som att försöka stilla muskelspasmer
  • Sportmassage som innebär att träningsrelaterad belastning, stelhet eller trötthet försöker lindras så att idrottprestationen kan öka
  • Graviditetsmassage som innebär att man försöker lindra obehag som oro, muskel- och ledvärk hos gravida
  • Fibromassage eller taktil massage som innebär att man masserar en känslig värkkropp väldigt lätt, man nästan bara nuddar huden
  • Aromamassage som innebär en ganska djupgående massage med olika eteriska oljor, oftast är oljorna uppvärmda

och så vidare.

Massagebehandling mot smärta

Massagebehandling kan vara ett sätt att lindra smärta. Genom att manipulera kroppens vävnader kan massage minska muskelspänningar och främja avslappning. Det ökar blodcirkulationen till drabbade områden, vilket hjälper till att snabba på kroppens naturliga läkningsprocess. Massage kan även frigöra endorfiner, kroppens naturliga smärtlindrare. Tack vare detta fås en känsla av välbefinnande och minskar smärtupplevelsen.

Massage för minskad stress

Genom lugnande beröring och tryck på kroppen bidrar massage till avslappning och minskar kroppens stresshormoner, som kortisol. Detta leder till en ökad känsla av lugn och välbefinnande. Massage stimulerar även frisättningen av serotonin och dopamin som i sin tur lyfter humöret. För somliga kan detta innebära minskad ångest och oro, samt en bättre sömn eftersom man känner sig lugnare till sinnes.

Återhämtning med massageterapi

Massage kan vara ett värdefullt verktyg för snabbare återhämtning efter träning. Genom att öka blodflödet till trötta muskler hjälper massageterapi till att transportera bort slaggprodukter som bildas under intensiv fysisk aktivitet. Detta snabbar på muskelåterhämtningen och minskar risken för träningsvärk. Det finns även indikationer på att regelbunden massage kan ha en förebyggande effekt mot skador.

Bättre hälsa med massage

All sorts massage är inte för alla. Du kan ha olika medicinska tillstånd som kräver en viss försiktighet. Om du känner dig osäker bör du rådfråga din läkare innan du bokar och gör en massagebehandling. Olika massageformer är också särskilt anpassade efter vissa tillstånd, så välj en behandlingsform som passar din övriga hälsosituation. Med detta skrivet kan massageterapi vara ett utmärkt komplement för en bättre hälsa, och i de flesta fall är det ofarligt.

Om du av en eller annan anledning behöver massagebehandling här och nu kan du prova att göra självmassage, ansiktsmassage eller hårbottenmassage för att se om det exempelvis kan lindra stress och värk.

Källa: Penn medicine