När det kommer till så fina och värdefulla saker som hemmet ska man aldrig chansa. Om det värsta tänkbara skulle ske med huset känns det fantastiskt skönt att veta att man har hem- och villaförsäkringens fulla stöd.
Hemförsäkring som hemförsäkring, tänker man kanske. Men faktum är att varje bostadsform kräver sin unika försäkringsform. Bor du i hyresrätt bör du teckna en hyresrättsförsäkring, bor du i bostadsrätt en bostadsrättsförsärking och bor du i en villa bör du skaffa en villaförsäkring.
För att göra det enklare för dig att försäkra villan har många försäkringsbolag valt att erbjuda hem- och villaförsäkring i ett och samma paket. Annars rör det sig om två olika försäkringar, som också ger olika former av skydd. Av den anledningen är det viktigt att du ser över vad ditt försäkringsval täcker, ifall olyckan skulle vara framme.
Vad är en villaförsäkring?
Villaförsäkringen skyddar själva huset och tomten det står på. Den kan även ge skydd åt övriga byggnader på tomten, såsom åt garaget och friggeboden. Försäkringen ger däremot inte direkt skydd åt ditt lösöre, och det är därför du också bör teckna en hemförsäkring. När du väljer ett heltäckande paket hos försäkringsbolaget kallas det oftast för villahemförsäkring.
Det här ingår i villaförsäkringen
För att ytterligare förtydliga vad som skiljer villaförsäkringen från hemförsäkringen kommer vi i korta ordalag berätta om det som den förstnämnda försäkringsformen täcker. Enkelt förklarat fokuserar försäkringsskyddet främst på själva huset, på bostadsbyggnaden. Det innebär att till exempel taket, väggarna, golvet, köks- och badrumsinredningen är försäkrade vid eventuella skador och olyckor. Om hemmet råkar ut för en brand eller vattenläcka bör husförsäkringen täcka detta.
Det här ingår i hemförsäkringen
Det är en annan sak med lösöret. Lösöre är benämningen på de faktiska prylar du har i hemmet. Tv, säng och smycken – sakerna är olika exempel på din lösegendom. Eftersom en traditionell villaförsäkring endast skyddar byggnaden och tomten måste du komplettera med en hemförsäkring för att få ett solitt skydd. Beroende på försäkringsavtalet kan du även behöva se över eventuella tillvalsförsäkringar. När det kommer till tillval är drulle- eller allriskförsäkring ett klassiskt exempel.
En försäkring för hemmet ger ett avsevärt mer omfattande skydd än för lös egendom i ditt hem. Den ger dig ett reseskydd, rättsskydd och överfallsskydd, skydd som enbart en villaförsäkring inte innehåller. Det bästa sättet att bilda dig en uppfattning om hur välförsäkrat hemmet är är att se över och jämföra olika villahemförsäkringar med varandra. Du gör det enkelt via någon av de kostnadsfria jämförelsetjänster som finns på nätet – se exempelvis jämförelsesidan Villaförsakring.se!
Varför bör du jämföra försäkringar?
Oavsett vad du köper vill du få så mycket för pengarna som möjligt. Genom att jämföra försäkringar garderar du dig att få ett helgjutet försäkringsskydd för en rimlig kostnad. När du gör jämförelsen bör du vara uppmärksam på vad som ingår i skyddet. Ett lågt pris kan vara nog så lockande, men vad gäller villaförsäkringar påverkas den totala kostnaden av huruvida du vill ha fullvärde eller inte.
Hur mycket kostar en villahemförsäkring?
Fullvärde är en viktig aspekt av villaförsäkringen. Du kan välja att enbart delvis försäkra hemmet, och om det då skulle brinna ner får du ett begränsat belopp av värdet. Med en fullvärdesförsäkring får du dock tillbaka hela värdet av det som går förlorat och har därmed möjlighet att bygga upp din vardag, ditt hem igen. Så svaret på frågan hur mycket en villahemförsäkring kostar är relativt, det beror helt enkelt på hur bra skydd du väljer och hur förmånligt pris du lyckas förhandla med försäkringsbolaget. Ju fler försäkringar du samlar hos ett försäkringsbolag, desto bättre premie kan du få.
Vad händer om du inte skaffar en villaförsäkring?
I Sverige är att skaffa hem- och villaförsäkring ett frivilligt val. Men att stå utan försäkring har visat sig få ödesdigra konsekvenser för den vars hem drabbas av en olycka. Det är ett ögonblicksverk att förlora allt, för det är vad som händer om du är oförsäkrad. Genom att fullvärdesförsäkra hemmet får du hjälp med ett nytt hem, om det värsta tänkbara skulle ske.