Inredning & Trädgård Pyssel & Kreativitet

Studentförsäkring – en flexibel hemförsäkring för studenter

jämföra studentförsäkring

Det finns ingen lag som säger att du måste ha en studentförsäkring. Eftersom många hyresvärdar kräver att du har en hemförsäkring är det ändå en bra idé att skaffa en. Ingen annan försäkring ger dig ett så heltäckande skydd för hemmet – för vad händer om du skulle drabbas av ett inbrott eller en vattenläcka och du står utan försäkring? Det är ingen vidare rolig situation... Dessvärre inträffar den för ofta!

hemförsäkring student
Bild: © Halfpoint / iStock

För många innebär studietiden att man får ett första eget boende. Även om man är ung och därmed inte hunnit samla på sig mängder av prylar, är det viktigt att ta hand om de saker man har. Det är här hemförsäkringar för studenter kommer in i bilden.

Teckna en flexibel studentförsäkring

En studentförsäkring är ofta en flexiblare form av hemförsäkring. Försäkringsformen kännetecknas även av en billigare kostnad. Som student håller du gärna extra hårt i slantarna och då undviker du helst en för hög försäkringspremie. Samtidigt är det egentligen inget alternativ att skippa hemförsäkringen – för vad händer om hemmet skulle drabbas av vattenläcka eller av inbrott?

I Sverige finns inget formellt lagkrav för att teckna hemförsäkring. Ändå väljer många bostadsrättsföreningar och hyresbolag att ha en försäkring som krav för att över huvud taget få bo i lägenheten. Samma sak kan gälla för en mera traditionell studentlägenhet. Fördelen med att vara student är att du får studentrabatter och skräddarsydda lösningar för studentlivet. En av lösningarna är just studentförsäkringen.

Jämför hemförsäkring för att hitta rätt

När du ska teckna en hemförsäkring bör du välja försäkringen utifrån din specifika situation. Hur väljer du då rätt? Ett av de bästa sätten att hitta studentförsäkringen för dig är att jämföra försäkringar med varandra. Detta kan du göra på Hemförsäkring student eller på liknande kostnadsfria jämförelsesajter. Förutom att läsa recensioner om de olika försäkringsbolagen och studentförsäkringarna, överblickar du snabbt vad som ingår i försäkringspremierna och vad självrisken kostar.

Välj skräddarsydd försäkring för studenter

Utan att på något sätt göra avkall på innehållet är studentförsäkringen billigare eftersom den skräddarsys efter din specifika situation. Hur stor är din bostad, har bostaden säkerhetsanordning i form av exempelvis säkerhetsdörr, hur många bor i studentbostaden och hur mycket är det totala lösöret värt? Lösöre är termen för dina prylar. Gällande studentförsäkring finns det också sådana utan bindningstid, vilket ju är idealt när du kanske inte vet exakt hur länge du kommer plugga eller bo kvar i studentbostaden.

Kolla vad som ingår i studentförsäkringen

Vad som ingår i studentförsäkringen är direkt avgörande för hur attraktiv den är för dig som försäkringstagare. Ingår skydd för eldsvåda och vattenläcka, ingår skydd för inbrott och skadegörelse i hemmet? Sådana händelser sätter spår i dig och i din ekonomi för livet – det vill säga om du inte har det rätta försäkringsskyddet. På sistone har det rapporterats om människor i Sverige som stått utan försäkring till hemmet och som varit med om hus- eller lägenhetsbränder. Eftersom de saknat skyddet har de förlorat sin materiella egendom i branden och inte heller fått hjälp med att skaffa nytt boende.

Huruvida hemförsäkringen har drulleförsäkring varierar från försäkring till försäkring. Många försäkringsbolag erbjuder drulle som ett utökat skydd du betalar mera för varje månad. Skydd vid rån och överfall brukar ingå i studentförsäkringen, likaså rättsskydd och någon form av reseskydd. Tilläggsförsäkringar eller så kallade utökade skydd är komplement till hemförsäkringen. Drulleförsäkring, utökat reseskydd och utökad teknikförsäkring är exempel på vanliga tillägg.