Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Så byter du torkarblad inför de plötsliga sommarskurarna

köpa billiga torkarblad online

Att byta torkarblad på bilens vindrutetorkare är ett billigt och enkelt sätt att köra säkrare genom sommarskurarna. Så här gör du!

så byter du torkarbladen på bilen
Bilder: © nopponpat från Getty Images via Canva / Maya Bun från Getty Images via Canva

Känslan av att köra bil i sommarregnet… Hur ska den beskrivas? Det är en mycket speciell känsla, lite som att befinna sig i en omslutande snöglob med en hel värld där utanför.

Inte är det väl bara undertecknaren som har glada barndomsminnen från när familjen var ute på en liten biltur i sommarkvällen och det plötsligt började regna och åska? Där och då var det helt fantastiskt mysigt att befinna sig i bilen.

Under en åktur får du chans att uppleva naturen och vädret på nära håll, samtidigt som du är skyddad från just väder och vind. Med tiden har bilarna utrustats med allt bättre teknik för att ge dig en säker körning – eller åkning – även under extremare väderlek.

Torkarbladen är exempel på en ganska enkel detalj i bilutrustningen, men som ändå gör stor skillnad för säkerheten. När du kör bil i ösregnet bör du nämligen kunna se ut genom en klar vindruta.

Rent krasst, och kanske något dramatiskt formulerat, kan klar sikt tack vare torkarbladen vara skillnaden mellan liv och död. Och visst känns det till och med ännu bättre att åka på en sommarutflykt när du vet att du och dina medpassagerare åker säkert?

Hur ofta bör man byta torkarblad på bilen?

Som med all bilutrustning finns det egentligen inget direkt svar på frågan när en del ska bytas ut. Den ska helt enkelt bytas när det är dags, antingen för att den gått sönder eller för att den är sliten. Samma sak gäller så klart för när det är dags för dig att byta torkarblad på vindrutan.

Över lag brukar torkarbladen slitas som mest under hösten och vintern. Då utsätts bladen nämligen för den tuffaste väderleken och dessutom brukar löv, snö och smuts landa på vindrutan. Det här sliter extra mycket på bladen.

slitage på torkarblad
Bilder: © vvoevale via Canva / SanyaSM från Getty Images Signature via Canva

Men även solens strålar kan orsaka slitage, eller snarare leda till att bladen torkar snabbare. Därför bör du undvika att parkera bilen i direkt solljus, om du nu kan göra detta.

Ska man generalisera brukar rekommendationen vara att byta torkarbladen åtminstone två gånger per år. För att underlätta kan du göra torkarbladsbytet till en vana när du ändå byter till sommar- respektive vinterdäcken.

Var någonstans kan man köpa nya torkarblad?

Nya torkarblad säljs på macken, bilverkstaden alternativt på nätet. På Mekster.se kan du köpa billiga torkarblad online – och dessutom slippa undra exakt vilka blad du behöver.

Hur vet man vilka blad som behövs till vindrutan?

Mekster.se har en enkel sökfunktion som hjälper dig få fram vilka torkarblad som passar till just din bilmodell. Beroende på bilmodellen – gäller både märke och år – kan bladen se olika ut. Därför är det också viktigt att du köper ”rätt” sorts blad.

För många av bildmodellerna finns det flera torkarbladsvarianter att välja på. Så kallade flat blades är en något nyare och effektivare variant av torkarblad, som följer vindrutan med ett stabilt tryck. I jämförelse med de gamla hederliga torkarbladen, standardbladen eller stålbladen, låter flat blades mindre. De kostar också lite, lite mer.  

När du söker efter de rätta torkarbladen via Meksters verktyg får du upp passande alternativ, och oavsett om du köper de gamla hederliga bladen eller flat blades köper du dem troligen billigast online. Skriv bara in bilens registreringsnummer i Mekster-verktyget så kommer du rätt.

Hur byter man torkarbladen på vindrutan?

Och nu till den kanske viktigaste frågan, hur byter man torkarbladen på vindrutan? Olika varianter har olika monteringssystem. Börja därför med att läsa instruktionerna på förpackningen.

Plocka därefter bort de gamla bladen. Detta gör du genom att lyfta på torkarbladsarmen och att lossa torkarbladet från den. Du kan behöva ta i något, men akta så att du inte bryter av torkarbladsarmen och/eller tappar bladet på vindrutan.

Nu är det dags att montera det nya bladet. Som skrivet bör du allra först kolla instruktionerna på förpackningen. På så sätt kan du se hur du ska gå till väga. När du monterat bladet ska du återigen fälla ner torkarbladsarmen. Gör det försiktigt.

Det kan vara så att just din bilmodell kräver en adapter vid monteringen. I de allra flesta fall medföljer adaptern förpackningen, annars kan du köpa till den separat.

Hur får man bladen att hålla längre?

Ett klassiskt tips för att öka torkarbladens livslängd är att rengöra dem med koncentrerad spolarvätska då och då. Trots dina omsorger kommer du ändå behöva byta dem med jämna mellanrum. Annars riskerar du att få ränder och smuts på rutan, och med det begränsad sikt.

köra bil sommar regn
Bilder: © Hzh från Getty Images via Canva / DmitryBairachnyi från Getty Images via Canva

Med nya torkarblad är du redo för nya sommaräventyr. Ge dig ut på vägarna och njut av ösregnets smatter mot biltaket!