Psykologi & Livsstil

Så klarar du högskoleprovets alla delar – även ordförståelse

öva inför nästa högskoleprov

Det finns många utmaningar med högskoleprovet. För att klara dem kan du behöva öva och öva. Samtidigt är det roliga utmaningar. Genom att ta dig an dem får du en rejäl dos hjärngympa. Från ordförståelse till diagramtydning – här har du tipsen för att klara provets alla delar!

så klarar du högskoleprovets alla delar
Bild: © Oleksandr Pidvalnyi / Pexels

När du söker in till högskoleutbildningar gör du det genom olika urvalsgrupper. Gymnasiebetygen står för en egen urvalsgrupp, antalet högskolepoäng för en annan. Och så har du högskoleprovet som också det utgör en urvalsgrupp, men som kan ge dig konkurrensfördelar i samtliga urvalsgrupper.

Om du söker in till en utbildning och andra sökande har samma betygssnitt eller högskolepoäng som du kan det vara just högskoleprovsresultatet som gör skillnaden för att du ska bli antagen. Därför är det väldigt bra att ha skrivit provet. När du väl har skrivit det är resultatet giltigt i åtta år.

Även om du inte får nytta av det bums vet man ju aldrig när det kommer till pass. Faktiskt kan det vara bra att börja tidigt så att du hinner göra provet några gånger och därmed få bättre och bättre resultat.

Öva på högskoleprovet så att du klarar de olika delarna

Det bästa sättet att gardera dig är så klart att öva inför nästa högskoleprov, för övning ger färdighet, säger man ju. Mycket riktigt kan du behöva öva mycket inför högskoleprovet. Det här beror på att dess olika moment är ganska breda.

Du förväntas klara allt från språk till matte i de två huvudsakliga passen, och du vet inte vilka delar som kommer med på höstens respektive vårens högskoleprov.

klara högskoleprov
Bild: © Tookapic / Pexels

Det första passet kallas för det verbala provpasset och inkluderar fyra delar: ordförståelse (ORD), svensk läsförståelse (LÄS), meningskomplettering (MEK) samt engelsk läsförståelse (ELF).  

Det andra passet benämns det kvantitativa provpasset och har även det fyra delar: matematisk problemlösning (XYZ), kvantitativa jämförelser (KVA), kvantitativa resonemang (NOG) samt diagram, tabeller och kartor (DTK).

Eftersom du inte vet vilka delar som kommer med måste du ändå vara förberedd på att alla typer av moment och frågor kan dyka upp. Totalt gör du 160 uppgifter.

Klara orden i högskoleprovet – ordförståelse alltid populärt

Klarar du orden i högskoleprovet? Varje år återkommer den här rubriken i tidningarna. Den följs av en quiz utifrån högskoleprovets ordförståelsedel. Av alla delar och uppgifter är nog att lista ut de svåra ordens betydelser allra populärast.

Här gynnas man av att läsa mycket. Ju mer litteratur man läser, desto fler ord lär man sig. Än bättre lär man sig att förstå deras innebörder. Plugga ordböcker och lexikon kan man ju också göra! Eller så går du med i en online-plattform för att klara högskoleprovet, som Högskoleprovguiden på Hpguiden.se.

Det finns både gratis- och VIP-medlemskap, och båda varianterna ger dig mer eller mindre tillgång till gamla högskoleprov och deras ordförståelsedelar, liksom till övningsuppgifter med mängder av ord.

Coachas till att klara samtliga delarna på högskoleprovet

För somliga är de språkliga delarna – inklusive ordförståelsen – mest utmanande – för andra är det de matematiska delarna. Skillnaden mellan gratis- och VIP-medlemskap på exempelvis Hpguiden.se är att övandet inför högskoleprovet är anpassat utifrån dina förutsättningar vid det senare alternativet.

Via VIP-medlemskapet får du personlig coachning, studieupplägg och tips på unika strategier för att bättre navigera dig fram bland och nejla de olika uppgifterna. I kombination med din egen motivation kan experthjälpen föra dig närmare ditt mål.

Men kom ihåg, för att få ett högt resultat på högskoleprovet finns oftast inga genvägar. Det finns mycket bra hjälp som underlättar, i slutänden handlar det dock om hur mycket du är beredd att öva inför nästa högskoleprov.

Satsa allra mest på högskoleprovdelarna du tycker är svårast

Om du har allra lättast för läs- och ordförståelse är det kanske inte dessa bitar du behöver lägga din fullaste kraft på. Om du däremot kämpar lite mer med den matematiska problemlösningen och diagrammen kan det snarare vara här du bör öva mer.

Genom att göra de gratis övningsuppgifterna kan du snabbt bilda dig en uppfattning om vad du behöver träna mer på. Det kan också vara en bra idé att göra ett riktigt högskoleprov som ett test. Bara så får du reda på hur det känns att sitta i provsalen.

Visst kan det gå hur bra som helst redan den första gången, men om du hamnar under din målbild kan du använda resultatet för att se vad du kan förbättra till nästa gång. Sedan är det bara att öva utifrån det resultat du fått svart på vitt.

Kom ihåg att inga resultat är huggna i sten – de kan ändras

Det fina med att göra högskoleprovet är att du kan få hur många chanser som helst. Åtminstone kan du skriva provet två gånger om året, en gång på våren och en gång på hösten.

Resultatet du kan få varierar från 0,00 till 2,00. Du får behålla ditt bästa resultat i åtta år. Men skulle du känna nja inför ett resultat kan du göra ett nytt prov och skriva över det, så att säga. Att inga resultat är huggna i sten kan vara skönt att ha med dig.

Lär dig tänka på rätt sätt inför högskoleprovet

För många gånger är det så att provskrivning kräver ett visst sätt att tänka. Varje prov och ämne har sina egna tänkesätt.

Genom att förstå hur högskoleprovet fungerar och är konstruerat ökar du dina chanser att skriva ett bra resultat. Och det är just därför det är så viktigt att öva inför nästa högskoleprov, att göra de olika övningsuppgifterna som till och med ligger uppe gratis.