Kroppen & Kurer Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Så kan att läsa böcker ge dig bättre hälsa

Inget går upp mot att läsa böcker!

läsa böcker kan ge bättre hälsa
Bild: © congerdesign / Pixabay

Den här artikeln skrivs utifrån en livslång kärlek till läsande. Kärleken bottnar i det nästan magiska ögonblick när det gick upp för undertecknaren att en bok kan öppna både nya och gamla världar.

För genom böckerna kan man få redskap att bättre förstå sig själv och det man kämpar med, liksom att bättre förstå andra. Det är inte för inte som den flitiga läsaren sägs kunna utveckla sin empatiska förmåga.

Därför övas den empatiska förmågan genom läsning

Kan att läsa böcker verkligen ge dig mer empati? Det verkar så. Åtminstone är det detta antagande en del forskning belyser – spännande forskningsfråga (!) – och som så kallad biblioterapi delvis bygger på.

Man ska inte tolka det som att Nu har jag läst en bok och därför är jag mer empatisk, utan snarare som att den som har för vana att läsa utvecklar förmågan att bättre sätta sig in i andras känslor och handlingar.

I böckernas värld möter du nämligen otaliga karaktärer, platser samt situationer och ges därmed också möjlighet att utforska olika sätt att vara i såväl nutid som dåtid. Ett så rikt persongalleri upplever du sannolikt inte i det ”verkliga” livet.

Att få följa karaktärer i deras ljusaste och mörkaste stunder gör att du som läsare lättare knyter an till dem. Ibland kan du även identifiera dig själv med vissa av karaktärerna, och det gör att du på sätt och vis kan ge sig själv större förståelse.

1miljonboktips.se får du förslag på otaliga litterära världar du kan besöka och lära av – botanisera bland boktipsen och hitta böcker du kan växa tillsammans med.

Igenkänning kan vara viktigt för lindring

Läsandets lindrande kraft får alltmer uppmärksamhet. I dag finns till och med något som kallas för biblioterapi och som bland annat går ut på att må bättre genom att läsa böcker. Okej, så det är kanske lite väl enkelt förklarat men vad du kan ta med dig härifrån är att läsning kan ge positiva hälsoeffekter.

Under livets svåraste stunder, må det vara flykt, sjukdom eller ett annat trauma, kan man känna sig ensam i utsattheten. När man läser böcker inser man dock att man sällan är ensam om erfarenheterna. Och den här igenkänningen är viktig.

Hur man tar sig igenom svårigheterna måste inte vara identiskt lika, bara vetskapen att erfarenheten är delvis delad – japp, även med en karaktär – kan vara som balsam för själen. Om man vill kan man ju också ta lärdom av karaktärens känslor och handlingar, på gott och ont.

Verklighetsflykt kan också ge ökat välmående

Igenkänning är alltså viktigt, men ibland kan verklighetsflykt vara än viktigare. För det händer att livet står en så i halsen att man faktiskt vill fly från det en stund. Inom rimliga gränser, förstås. Då är läsning idealt.

bra hälsa läsa bok
Bild: © congerdesign / Pixabay

Tack vare verklighetsflykten, kanske i form av skratt åt tokiga händelser, blir det också lättare att slappna av. På 1177 Vårdguiden skrivs det om hur somliga får minskade spänningar och därmed minskad smärta av att läsa böcker.

Avkopplande läsning kan ge smärtlindring

I Vårdguiden-artikeln berättas det om en kvinna som upplever att hennes smärta nästan försvinner efter en stunds läsning av skönlitteratur. Det här ska tolkas just som att läsningen är så avkopplande för henne att spänningarna, som annars orsakar smärta, lättar.

Artikeln ger ett annat exempel på läsningens hälsofrämjande egenskaper, nämligen den att en annan kvinna får så pass mycket distraktion av ljudbokslyssnande att det blir lite, lite lättare för henne att genomföra hushållssysslorna. Och detta trots svår utmattning.

När det kommer till att rikta fokus från något jobbigt kan böcker vara alldeles förträffliga.

Läsande av böcker utvecklar de mentala färdigheterna

Bara genom att skrapa på ytan uppenbaras en rad hälsofördelar med att läsa böcker – och då har läsandets utvecklande av mentala färdigheter ännu inte nämnts. Genom läsning kan du successivt förbättra din koncentration, skärpa ditt minne och öva dina analytiska förmågor.

I jämförelse med det digitala flödet ger exempelvis en skönlitterär bok ganska långsam läsning. Därmed tänjer du din förmåga att fokusera på en och samma sak, samtidigt som orden sjunker in och du får utrymme att i lugn och ro pussla samman bitarna i berättelsen, begrunda vad det är du faktiskt läser.

Läsning ger bättre ordförråd och skrivkunskaper

Om du vill bli en bättre skribent bör du framför allt göra en sak: läsa mycket. Tack vare att du läser böcker ser du hur skrivande går till i praktiken och du berikar även din vokabulär. På tal om bättre vokabulär…

Upprepade studier visar den enorma fördel som barn får om de blir lästa för varje dag. Du som läser för ditt barn dagligen ger det en gåva i form av ett ordförråd bestående av tusentals fler ord. Rent praktiskt, alltså.

Men studierna tyder på att ett barn som du läser högt för regelbundet kan få ett försprång på upp till 1,4 miljoner ord, och detta försprång avser antalet ord barnet hört redan i femårsåldern.

De olika läsupplevelserna stimulerar fantasin

Läsandet ger ordets gåva. Det ger också fantasins gåva och det är en underbar gåva för både gammal och ung, menar den här artikelns undertecknare.

Under en dålig dag – eller bara under en kort vilopaus – kan att låta tankarna vandra till fjärran platser ge en rejäl dos inspiration och återhämtning.

läsa böcker bättre på att skriva texter
Bild: © congerdesign / Pixabay

Fantasifullhet främjar kreativitet, och kreativitet är en viktig förmåga när du ska göra allt från att skapa kreativt till att hitta lösningar.

Läs, läs och väx bit för bit! Och medan du gör är det bara till att njuta av den glädje och avkoppling en bra bok ger.

Ytterligare läsning om hur böcker kan ge bättre hälsa

Nedanför följer lästips om hur bokläsning kan ge bättre hälsa:

  • https://www.healthline.com/health/benefits-of-reading-books
  • https://www.lifehack.org/articles/lifestyle/10-benefits-reading-why-you-should-read-everyday.html
  • https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/behandling–hjalpmedel/behandlingar-vid-psykiska-sjukdomar-och-besvar/biblioterapi-utnyttjar-litteraturens-lakande-kraft/
  • https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/personliga-berattelser/behandling–hjalpmedel/biblioterapin-vackte-kanslor-och-minnen/
  • https://svenska.yle.fi/artikel/2019/04/12/las-hogt-for-dina-barn-sa-far-de-ett-rejalt-forsprang-vid-5-ars-alder-har-de-hort