Kroppen & Kurer Mode & Skönhet Pyssel & Kreativitet

Så enkelt gör du eget schampo… av bikarbonat

Har du provat att tvätta håret med bikarbonat och äppelcidervinäger…?

I ett flera år gammalt radioreportage delar en återbruksinspiratör med sig av sitt bästa tips för att fixa hemmagjort schampo. Schampot är väldigt skonsamt mot miljön. Det innehåller nämligen bara två naturliga ingredienser: bikarbonat och vatten.

Lös upp två matskedar bikarbonat i två deciliter vatten, rör om. Fördela sedan blandningen jämnt i håret. Blandningen kan kännas lite sträv och kommer inte löddra, som de kommersiella schampona annars gör.

När hela håret och hårbottnen är bikarbonatsschamponerade ska du så skölja ut blandningen. Håret kan kännas lite strävt medan det fortfarande är vått, säger inspiratören, men det mjuknar när det torkat.

så enkelt gör du eget schampo av bikarbonat
Bild: © richard williams / Pexels

Eftersom bikarbonat är basiskt bör du komplettera med en vad som i reportaget benämns ”surtvätt”, eller balsam. Rör ner en matsked äppelcidervinäger i en liter vatten. Blanda ordentligt. Häll vätskan över håret och låt den sitta i ett par minuter. Skölj därefter rent med vatten.

Att ersätta vanligt schampo med denna hemmagjorda variant kan vara lite av en process. Inspiratören i reportaget berättar att det tog hennes hår och hårbotten ungefär en månad att vänja sig vid den nya hårvårdsrutinen.

Som vid all kropps- och hårvård är det viktigt att du skippar de eventuella krämer som ger dig allergiska reaktioner. Om du är överkänslig mot detta hemmagjorda schampo och balsam bör du sluta använda det. Annars är det bara att prova!

Källa: Sverigesradio.se