Psykologi & Livsstil

Så får du en ännu starkare parrelation

Hur kan du vårda parrelationen så att den blir ännu starkare?

så får du en ännu starkare parrelation

Kanske når vi alla dit då och då, att kärleken mest känns kämpig. Men det här tillståndet måste inte vara permanent, tvärtom blir relationer oftast bättre ju mer omsorg vi ger dem. Och visst går det många gånger att bryta igenom vardagsisen!

Var nyfiken på din partner

I början av en ny kärleksrelation är vi oftast nyfikna på varandra, utan nyfikenheten är det svårt att hålla en relation vid liv. Hur inspirerad blir man liksom om man inte bemöts med intresse?

I takt med att relationen har sin gång och man lär känna varandra bättre är det inte ovanligt att man slutar vara nyfikna på varandra. I stället antar man att man vet allt om den andre och att man tänker lika om det mesta.

När man slutar undra och lyssna på varandra ökar det känslomässiga avståndet. Så fortsätt vara nyfiken!

Visa omsorg i vardagen

De små sakerna spelar roll för relationen. Vet du med dig att din partner har en tuff dag kan du exempelvis plocka ur diskmaskinen så att hen inte behöver göra det. Eller så kan du ge hen en stor, varm kram och ta dig tid att lyssna medan hen berättar om dagen.

Vi behöver alla olika saker, vilka vardagshandlingar kan få din partner att må åtminstone lite, lite bättre?

Omfamna varandras personligheter

Att bli älskad för den man är, är inte det något de flesta av oss vill? Men att omfamna någons personlighet utan förbehåll är lättare sagt än gjort.

Ett vanligt sätt att hantera varandras olikheter i en relation är att vilja ändra på den andre, även de sidor som egentligen är ganska harmlösa.

Går det att vända på det hela, kommunicera kring och försöka se olikheterna som gemensamma styrkor? Det är inte för inte som man brukar lyfta värdet i att komplettera varandra.

Umgås över roliga saker

Samma sak här, i början av en parrelation tenderar man att göra roliga saker tillsammans. Med tiden upphör man nästan att umgås…

Men så behöver det absolut inte vara! Och en viktig detalj i sammanhanget är att man inte alltid kan vänta in inspirationen till aktiviteter och umgänge. Ibland kan man faktiskt behöva planera in en aktivitet och sedan bara göra den, för att liksom få in känslan igen.

Aktiviteterna behöver verkligen inte vara märkvärdiga. Det kan vara att ta en skogspromenad eller att titta på en film tillsammans.

Kommunicera även under bråken

Anklagelser och stämplar leder sällan någon vart – annat än till en toxisk relation. Hur svårt det än kan vara är det därför viktigt att försöka kommunicera med varandra även under bråken och utbrotten.

Tala utifrån dig själv i stil med Jag blir ledsen när du… än att fara ut med ett Du bryr dig inte om mig. Bara som ett exempel från psykologiskribenterna i tidskriften Modern Psykologi, som bland annat tipsar om hur du får en ännu starkare parrelation.

Lyft varandra till oanade höjder

Heja på och rentav lyft varandra till oanade höjder. Minsta lilla positiv sak är värd att firas. Att ha en hejaklack i sin partner är en fantastiskt stärkande känsla.

Källa: Modernpsykologi.se