Barnsida: Pyssla & Lek! Påsktema Pyssel & Kreativitet Recept & Gott

Så gör du ett påskägg av choklad

Bättre hälsa har hittat ett klassiskt påskpyssel med en god twist: ihåliga påskägg, gjorda av choklad. Istället för att använda garn och tapetklister spritsar du smält choklad på en ballong. I pysseltipset har kreatören She knows använt sig av färgade chokladpellets, vi valde att smälta mörk choklad. Väl stelnade, kan påskäggen fyllas med andra godsaker.

Så gör du ett påskägg av chokladägg

Det här behöver du för att göra ett påskägg av choklad

 • choklad, gärna mörk choklad med hög kakaohalt
 • spritspåse (går att göra själv)
 • ballonger
 • non-stick bakspray
 • sugrör
 • klädnypor
 • glas eller skål (behållaren ska vara stor nog att rymma ägget)
 • sax
 • godis att fylla påskäggen med, vad sägs om hälsosamma chokladbollar med lakritssmak (gärna i mindre storlek)?

Såhär gör du påskäggen av choklad

 1. Blås upp en ballong till en lagom äggstorlek. Storleken ska alltså påminna om ett ägg – så blås försiktigt in luft! Det fungerar inget vidare med vattenballonger då dessa spricker. Använd med andra ord ”vanliga” ballonger.
 2. Smält chokladen. Gärna lite åt gången så att den inte hinner stelna. Det går ungefär åt 2-2,5 dl choklad till varje påskägg. Men vill du göra ett stort ägg går det givetvis åt ännu mer choklad.
 3. Spraya bakspray över ballongen.
 4. Ta tag i ballongens nederdel och spritsa nu den smälta chokladen över ballongen – tänk dig garn och chokladsträngar! Det är lite trixigt att byta sida på ballongen, men alla sidor ska spritsas med chokladsträngar. Gör det bara lugnt och försiktigt, då går det bra. Du kan arbeta över en tidning för att inte smutsa ner bordet eller bänken.
 5. Sätt en klädnypa i ballongens nederdel, lägg ett sugrör över glaset eller skålen och kläm fast klädnypan i sugröret. Nu hänger ägget på tork!
 6. När chokladen har stelnat, plocka fram saxen och klipp bort ballongens nederdel så att all luft försvinner. Pilla ut ballongen – men gör det försiktigt!
 7. Om du vill ha godis i påskägget kan du stoppa det i ballongen före du blåser in luft i den. Då blir det å ena sidan lite svårare att få bort ballongen, men å andra sidan hamnar godiset på plats direkt och utan att det fina, spröda påskägget av choklad skadas.
 8. På bloggen She knows finns en jättebra bildtutorial.

Källa: She knows.
Bild: © She knows.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.