Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Häftig forskning: Därför ger bergochdalbanor en positiv känsla

Bergochdalbanor och andra åkattraktioner får många av oss att känns oss som barn på nytt. Man minns känslan av lycka långt efter att åkturen är över. Har du undrat varför bergochdalbanor lämnar dig med en positiv känsla i kropp och sinne? Både Washington Post och Boston Globe har ställt sig samma fråga och intervjuat flera forskare om fenomenet.

Häftig forskning: Därför ger bergochdalbanor en positiv känsla

Hastiga rörelser skapar energi

Föreställ dig The Incredible Hulk Coaster på Universal Studios Orlando eller Helix på Liseberg. Varje ryck eller knuff, framåt, bakåt och hastigt åt sidan, skapar en fysisk reaktion. Din kropp tvingas alstra energi för att hantera situationen. Loopar, störtdykningar och plötsliga svängar kan därmed bidra till en positiv känsla.

Skrämmande men säkert

Fler än en person beskriver bergochdalbanor som en nära döden-upplevelse. Faktum är att det är just det som gör att många älskar dem. Skrämmande upplevelser i en miljö där vi vet att vi egentligen befinner oss inom en säkrad zon påstås förhöja känslan av eufori. Och vem har inte gjort glädjeskutt efter att ha åkt Insane på Gröna Lund eller Furius Baco på PortAventura i Spanien?

Köande ökar nöjet

Det sägs ju att den som väntar på något gott aldrig väntar för länge. Det låter förmodligen inte vettigt alls men forskning visar att köande får oss att uppskatta upplevelsen ännu mer. Om man är tveksam till sanningshalten i detta rekommenderar vi att man undviker att besöka nöjesfält under sommarsemestern då det är högsäsong på Europas nöjesparker. Testa gärna Europa Park i den tyska staden Rust. Detta är ett av Europas största nöjesfält.

Källor: Washington Post och Boston Globe. 

Bild: © Bertl123 / Shutterstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.