Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kan andningsövningar hjälpa dig slappna av

Om du är spänd och stressad kan andningsövningar hjälpa dig slappna av.

Andningen påverkar både kroppen och psyket positivt. Den kan vara lugnande och lindrande, rentav upplyftande när stressen minskas genom utandningarna. Av den anledningen kan det vara en bra idé kunna några andningsövningar för att lättare få kontroll över en stressig situation.

så kan andningsövningar hjälpa dig slappna av
Bild: © Neil Bates / Unsplash

En stressig situation, vad kan det vara? Det kan vara inför ett prov, möte eller när man upplever smärta. Vid det senare alternativet kan det vara värt att prova en andningsövning för att se om man kan få viss smärtlindring. Kontrollerad andning kan vidare innebära ökad kontroll över exempelvis panik.

I en uttömmande artikel i Scientific American kan du läsa mer om vad andningen kan innebära för vårt fysiska och psykiska välmående, klicka på länken för att komma direkt vidare till läsningen i gratisartikeln.

Tips på enkla andningsövningar

Just för att kontroll över andningen kan vara oerhört behjälpligt vid stress tipsar 1177 Vårdguiden om olika andningsövningar, du kan ta del av övningarna på deras webbplats.

Enkel andningsövning

Ett exempel på en enkel andningsövning från 1177.se är att andas in och ut genom näsan några gånger, gärna djupa andetag. Försök att slappna av i bland annat axlarna och ända ner i magen.

Därefter ska övningen fortsättas genom att du långsamt andas in genom näsan, räkna till fyra. Håll kvar andan medan du räknar till två och andas sedan ut genom näsan medan du åter räknar till fyra.

Upprepa momentet 5 till 10 gånger – eller så många gånger du behöver – och om du orkar, kan du prova att andas ut under dubbelt så lång tid som inandningen.

Svår andningsövning

En svårare form av övning är att andas in genom den högra näsborren medan du täpper till den vänstra med hjälp av ett finger och sedan gör samma sak men på den motsatta sidan. Ta ett djupt andetag åt gången och varva sidorna.

Gör om 10 till 15 gånger, eller så länge du själv känner att du behöver.

Så underlättar du andningen

Om du är spänd i kroppen kan det vara svårt att hitta andningen. Då kan du ta till knepet att lägga händerna på magen, typ vid solar plexus, för att locka andetagen dit när du andas in och ut. Även en hand på bröstkorgen kan hjälpa andetagen hitta ”rätt”. Prova att lägga händerna på torson medan du andas!