Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

En liten påminnelse om hur viktiga höstpromenaderna kan vara

Dofta, lyssna, smaka och titta på hösten under en härligt välgörande promenad. Få saker slår en höstpromenad i skogen!

höstpromenad bättre hälsa
Bild: © StockSnap via Pixabay

Höstpromenader hör årstiden till, sinnliga vandringar i det färgsprakande landskapet som liksom har en lugnande inverkan. Naturupplevelserna måste verkligen inte vara stora för att ge ökat välmående, som forskning från King’s College i London visar. Att höra lövprassel och känna skogsdoften kan vara nog för att få en positiv humöreffekt i flera timmar framåt.

Sedan kan en höstpromenad vara överraskande avstressande. Medan du tittar på löven eller plockar svamp blir hjärtrytmen lugnare och den eventuella ångesten i kroppen minskar, påstås det. Det finns vissa teorier som säger att människan, sett i ett evolutionärt perspektiv, utvecklat ett behov av att vistas i naturen, och att det är därför hälsovinsterna är så omedelbara.

För att inte tala om den stora fysiska nyttan med promenerande! Det är bra för kroppen att vara i rörelse. Promenader ger oväntat mycket motion. Om du går i skogen rör du dig dessutom i varierad terräng, vilket tränar musklerna och lederna. Skogspromenaden kan mycket väl vara början på dina 10 000 steg om dagen eller i din dagliga strävan att gå så mycket som möjligt.