Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Så minskar du julstressen i år – 4 tänkvärda tips

Julstressen kan förta julglädjen och där vill man ju inte hamna…

tips minska julstress
Bild: © JULIENDavid / Pixabay

… Men om du skulle hamna där är du långt från ensam. För många är årets fröjdefullaste tid oftast full av måsten. Åtminstone av känslan av sådana. Hur kan du minska julstressen? John Hopkins Medicine delar med sig av fyra tänkvärda tips – här har du en sammanfattning av dem.

1. Gilla läget när det inte blir perfekt

Saker blir inte alltid som man tänkt sig, inget konstigt med det. Det händer liksom oss alla. Men även det oväntade kan vara något bra. Ett sätt att minska julstressen är att gilla läget – även när det inte är så perfekt som du önskar. Försök i stället vända på perspektivet och se till vad du faktiskt åstadkommit: En himla massa fint för dig och dem som du bryr dig om.

2. Ställ siktet mot det som känns meningsfullt

Stress kan leda till irritation över småsaker, exempelvis över de långa butiksköerna i julhandeln. Visst vill man sucka och stöna när man står där, men det är ju inte värre än en kö. Se saker för vad de är och försök ställa siktet mot det som känns meningsfullt, såsom den mysiga julmiddag du ska dela med familjen efter att du handlat och lagat maten.

3. Försök vara ditt allra snällaste jag

Du är sannolikt inte den enda som känner dig överväldigad av juletidens ”måsten”, kom ihåg detta om du råkar ut för ett drygt bemötande. Personen kanske också är stressad. Du kan inte styra andras agerande, men du kan bestämma ditt eget gensvar. Tänk vad avväpnande ett leende eller vänligt ord kan vara i en sådan situation.

Många firar jul ensamma – faktiskt fler än vad man tror – försök därför sprida lite extra kärlek och omtanke runt dig. Försök helt enkelt vara ditt allra snällaste jag. Det kommer definitivt ha en positiv inverkan på din egen stress och frustration, liksom på andras.

4. Fundera ett extra varv på nyårslöftena

Knappt är julafton över innan nästa stora sak ska planeras: nyårsafton. Med nyårsfirande följer nyårslöften, och det vet du ju, löftena kan bli hur mäktiga som helst.

 Att vilja uppnå något så stort att man inte riktigt vet hur man ska orka ta sig dit är inget ovanligt för nyårslöften. Nyårsafton kan i mångt och mycket bli en ångestfylld bekräftelse på ännu ett år av ”misslyckande”.

Just därför är det viktigt att 1) vara snäll mot dig själv och 2) att åtminstone dela upp det stora målet i ett x antal mindre delmål. Går ditt nyårslöfte ut på att ändra kosten? Börja med att successivt äta mer frukt och grönt och att allteftersom skära ner på sötsakerna, som exempel. Läs mer i vår artikel med tips på hur du kan lägga upp nyårslöftena.

Det här var fyra tips på hur du kan minska julstressen och med detta önskar vi dig en fröjdefull jul.

Källa: Hopkinsmedicine.org