Onlinespel är till stor glädje för många. Även för dig? Njut av gemenskapen och upplevelserna – men kom ihåg att spela med måtta för hälsans skull.
Har du upplevt hur ditt sociala liv blommar ut i den community du funnit via ditt datorspel? Samtidigt som du känner att ryggen börjar ge vika efter flera timmars stillasittande? Dagens utbud av onlinespel kan bidra med många positiva inslag i vår vardag, men de har också vissa baksidor.
Hur bra är spelandet egentligen för vår hälsa? Läs vidare för att lära dig mer om hur onlinespel påverkar din hälsa både positivt och negativt, samt för att få tips på hur du kan hitta balans i ditt spelande till fördel för din hälsa och välmående.
Hälsofördelar med att spela online
Att ägna sig åt olika spel online, vare sig det rör sig om klassiska datorspel, eller casinospel hos ett spelbolag utan licens, är för många en avkopplande aktivitet. När man går in i spelet får man chansen att släppa allt annat för en stund och bara fokusera på det man gör liksom på spelets utmaningar. Den här aktiviteten – att lösa problem och anta utmaningar – aktiverar hjärnans belöningssystem. Tillfälligt kan detta minska stress och oro.
Det sociala är för många en viktig positiv faktor i deras spelande. Flera finner sina vänner via onlinespel som MMORPG och hittar en community där man känner sig hemma. Det gemensamma spelintresset och engagemanget har en tendens att föra samman människor online. Många upplever att detta förbättrar den sociala interaktionen och förmågan att bygga relationer.
Vissa onlinespel kan även bidra till en förbättring av kognitiva funktioner, såsom minne, problemlösning och beslutsfattande. Detta är förmågor som kan komma till användning inte bara i spelet, utan i det vardagliga livet. Likaså den språkliga förmågan kan förbättras via spelandet. Som exempel förekommer spel som enbart är på engelska, och där medspelarna kanske talar ett annat språk än det egna. Genom att läsa och kommunicera på engelska utvecklar man sina språkfärdigheter på ett effektivt sätt.
Hälsorisker med att spela online
Förutsatt att du spelar på en smartphone eller dator kommer den fysiska inaktiviteten som spelandet kräver ha en hälsomässig påverkan. Att spela på detta vis kan leda till ökat stillasittande, vilket bland annat kan upplevas som värk på olika ställen i kroppen. På sikt kan det även leda till övervikt, dålig kondition och sämre rörlighet. Mycket skärmtid kan även orsaka sämre sömn och rentav sömnbrist, vilket i sig medför negativa konsekvenser för hälsan.
För vissa är det inte bara den fysiska kroppen som kan ta skada av spelande. Den psykiska hälsan kan också påverkas. För många kan spelande online innebära ett positivt inslag i form av social interaktion och avkoppling. Men för andra kan detta övergå till ett spelberoende, vilket i stort sett alltid har negativa psykiska konsekvenser, och i vissa fall även sociala och ekonomiska nackdelar.
När spelandet tar över och dominerar ens vardag blir tillvaron IRL alltmer avlägsen. Detta kan innebära att man plötsligt måste tampas med känslor av stress och ångest, som i värsta fall kan leda till depression. Därför är det bra att tillfälligt stänga av sig från spel när man märker att det börjar gå överstyr.
Den sociala hälsan är en annan faktor som kan påverkas av mycket spelande. Som tidigare nämnts kan det sociala i vissa fall förbättras då man genom spelet hittar vänner och blir en del av en gemenskap. Däremot kan detta samtidigt leda till en form av isolering från den fysiska världen och ens sociala relationer bortom skärmen. Därför är det viktigt att hitta en balans för att underhålla och vårda de olika relationerna, både de online och de i den fysiska världen.
4 tips på hur du hittar balans i ditt spelande
Här har vi samlat fyra bra tips för att hjälpa dig att hitta en balans i ditt spelande. Gör ditt spelande till ett trevligt inslag i vardagen genom måttligt spelande för att optimera ditt välmående.
1. Sätt upp tydliga gränser
Det är viktigt att sätta upp tydliga gränser för ditt spelande, både vad gäller tid och pengar. Bestäm hur mycket tid du vill lägga på spelandet per dag eller vecka, och hur mycket pengar du är villig att lägga på spel.
2. Spela ansvarsfullt
Spela ansvarsfullt genom att lyssna till din kropp. Undvik att spela de dagar då du är trött, ledsen eller upprörd. Lär dig att känna igen tecken på överdrivet spelande och ta pauser när du känner att det blivit för mycket eller gått överstyr.
3. Variera ditt spelande
Det är viktigt att variera sig. Testa gärna olika typer av spel och spela med olika typer av grupper och människor. På detta sätt undviker man att fastna i eventuella dåliga spelrutiner eller sämre spelgrupper, samtidigt som man inte fäster sig för mycket vid ett spel.
4. Hitta andra intressen
Även om spelandet är ditt största intresse är det bra att hitta andra meningsfulla aktiviteter. Utforska nya hobbyer samtidigt som du fördjupar ditt spelintresse i exempelvis MMORPG. På detta sätt kommer även ditt spelande utvecklas, eftersom du också ger dig tid för andra aktiviteter som gynnar din hälsa och förbättrar dina förmågor.