Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

Så tar du färjan från Sverige till Tyskland

tips för att åka tysklandsfärja från sverige

En färja från Sverige till Tyskland banar väg till kontinenten. Förutom att uppleva de tyska städerna kan du efter färjeturen påbörja din bilresa genom Europa. Vad bör du tänka på när du ska ta Tysklandsfärjan?

åka färja från sverige till tyskland
Bild: © FooTToo via iStockphoto.com

Tyskland är som en knutpunkt mellan olika länder i Europa. När du bilar från Sverige är det vanligen Tyskland du passerar under färden. Men landet är värt besöka i sin egen rätt. Där ryms nämligen sevärdheter i både naturen och kulturen. Åk till en av parkerna eller ett av slotten, eller varför inte besöka den populära nöjesparken Europa park?

Tack vare att det är så smidigt att resa mellan södra Sverige och Tyskland är det många som gör dagsturer via färjan mellan Rödby i Danmark och Puttgarden i Tyskland. I den tyska hamnen finns taxfree-varuhuset Bordershop. Genom att klicka här kan du få såväl inspiration som praktiska tips inför resan. Fortsätt även läsa denna artikel för att få råd inför färden.

Var någonstans går färjan från Sverige till Tyskland?

åka färja till tyskland från göteborgs hamn
Bild: © TT via iStockphoto.com
En färja är på väg in i Göteborgs hamn.

Det finns flera färjor från Sverige till Tyskland. Nedanför följer exempel på överfarter:

 • Göteborg-Kiel
 • Karlshamn-Travemunde
 • Malmö-Travemunde
 • Nynäshamn-Rostock
 • Trelleborg-Rostock
 • Trelleborg Travemunde

Färjeöverfarter från Danmark till Tyskland

För många är färjeöverfarterna från Danmark till Tyskland smidiga alternativ. Nedanför följer exempel på varifrån en Tysklandsfärja kan tas:

 • Gedser-Rostock
 • Rödby-Puttgarden

Vilka resehandlingar måste man ha med sig på färjan?

Tänk på att det numera brukar vara krav på pass som ID-handling för att du ska kunna korsa landsgränser. Det går inte att förlita sig på Schengenavtalet. Många gränskontroller är nämligen hårdare än någonsin. När du ska åka färja från Sverige till Tyskland måste du också ha med dig färjebiljetterna, om du nu inte köper biljetter på plats.

Hur ofta går färjorna från Sverige till Tyskland?

Hur ofta Tysklandsfärjorna går skiljer sig åt mellan de olika rutterna. En del av dem går varje dag och en del bara någon enstaka gång i veckan. Allra mest trafikerade är färjorna mellan Danmark och Tyskland. Om du först kan åka bro eller båt mellan Sverige och Danmark kan du sedan snabbt ta dig över till kontinenten.

Överfarterna Gedser-Rostock och Rödby-Puttgarden kan du ta många gånger dagligen. Om du har bokat biljett är det viktigt att du kommer innan avgångstiden. Se med andra ord till att vara ute i god tid. Genom att vara ute i god tid kan du också få en bra sittplats på färjan. När man reser i ett sällskap är det inte alls dumt att få ett bord med stolar.

För övrigt går färjorna året runt.

Kan man ta med sig bilen på Tysklandsfärjorna?

Att ta med sig bilen på färjan från Sverige till Tyskland hör resan till. Så ja, det finns absolut möjlighet att parkera på bildäck. Du kan förstås även cykla, vandra och helt enkelt få skjuts vattenvägen oavsett hur du tagit dig till färjeläget och ska ta dig vidare när båten väl är i hamn. Tänk på att det finns olika biljetter beroende på ditt övriga färdsätt. Priset kan till och med variera mellan bil och husbil.

Finns möjlighet att boka en sovhytt på färjorna?

Beroende på vilken överfart mellan Sverige och Tyskland du väljer finns också olika möjligheter till att boka en sovhytt på färjan. En del av rutterna tar bara ett par timmar medan överfarten mellan Göteborg och Kiel kan ta närmare 15 timmar. Då kan det vara skönt att boka en hytt och att sova bort större delen av resan, vilket du alltså har möjlighet att göra.

Kan man äta och shoppa på Tysklandsfärjorna?

Mat och shopping är en del av nöjet med att åka färja. Så fort Tysklandsfärjan kommer ut på öppet internationellt vatten öppnas dörrarna till taxfree-butikerna. Det finns dessutom tillgång till caféer och restauranger. En sallad eller wienerschnitzel kommer förhoppningsvis kunna avnjutas vid ett bord med sjöutsikt.

Kan barn följa med på färjeturen till Tyskland?

Färjan från Sverige till Tyskland är skapad för att tillgodose många olika behov. Det finns bland annat barnanpassad utrustning som barnstolar och skötbord ombord. Barnmenyer i restaurangerna finns liksom utrymmen där barnen kan leka av sig. Sedan är en färjetur en spännande upplevelse för de små. Varför inte ta med barnen för att beundra utsikten över kusten och havet?

Vilka är skälen till att åka färja från Sverige till Tyskland?

För att sammanfatta artikeln lyfts de främsta skälen till att åka färja från Sverige till Tyskland här nedanför:

 • Du slipper åka genom något annat land för att komma fram – om du nu inte vill åka från Danmark
 • Du kommer fram relativt snabbt. Flera av Tysklandsfärjorna tar bara ett par timmar. De som tar längre tid än så erbjuder sovhytt
 • Du får ett roligt båtäventyr till havs. Många barn tycker det är spännande att åka båt
 • Du kan få en helhetsupplevelse med mat och shopping ombord på båtarna. På färjorna finns taxfree
 • Du kan få en anpassad upplevelse. Båtarna är anpassade så att bland annat barn ska trivas ombord i fråga om tillgänglighet
 • Du tar dig enkelt vidare till resten av kontinenten när färjan väl anlänt i Tyskland

Glöm inte att med dig pass och biljetter inför resan.