Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Ska du bygga utekök? Här har du inspirerande tips

Gillar du att laga mat utomhus? Har du en trädgård? Då har du antagligen övervägt möjligheten att bygga ett utekök. Om du nu inte redan byggt ett! Oavsett vilket kan denna artikel om att fixa ett kök för utomhusbruk kanske ge dig inspiration. Alltså: Inspireras!

bygga ett utekök inspiration
Bild: © hikesterson via iStockphoto.com

Ett utomhuskök i trädgården där du kan bjuda familj och vänner på mat låter väl som en trevlig idé? Medan du lagar och äter maten kan du samtidigt lyssna till fåglarnas kvitter och dofta på blommornas parfympuffar, känna vinden dra över huden. Och så kan du ta djupa andetag i den friska luften. Vilken plats för avkoppling!

Men det finns förstås också mer praktiska skäl att bygga ett kök i trädgården. Det gör att familjen kan umgås på samma plats. Laga mat samtidigt som partnern klipper gräset och barnen gungar i trädet. Dessutom kan ett utomhuskök höja värdet på huset. Tänk dig själv när du kommer till en fin trädgård. Visst blir du tjusad?

Hur bygger du då ett utekök?

Var ska uteköket placeras?

När du ska bygga ditt utekök är det viktigt att du först planerar inför bygget. På så vis kan du enklare uppnå det du vill. Först och främst bör du tänka igenom var du vill placera köket. Ta hänsyn till sol, skugga och vind liksom till praktiska aspekter som var någonstans du har tillgång till vatten. Att ha tillräckligt utrymme för att faktiskt kunna laga mat och röra dig i utomhusköket kan även det vara en viktig aspekt att väga in i bygget.

Vilka funktioner ska köket ha?

bygga utomhuskök inspiration
Bild: © brizmaker via iStockphoto.com

Vilka funktioner ska uteköket ha? För många är att ha en grill prio ett. Därutöver vill många ha en arbetsyta, diskbänk och ett förvaringsutrymme. Är det kanske i sådana tankar du också går? Om du planerar att baka bröd eller laga pizza utomhus kan du även behöva bygga en utomhusugn. Stenugnsbakat är gott.

Vilka material ska uteköket byggas i?

När du så har bestämt dig för vilka funktioner ditt utomhuskök ska fylla är det dags att fundera på vilka material du ska bygga i. Välj material som tål utomhusmiljön och som kräver minimalt med underhåll. Här kan betong, tegel, sten, tryckimpregnerat trä och rostfritt stål vara bra alternativ. Om du är osäker på vilka material som passar bäst till vad kan du be om råd i exempelvis byggvaruhuset.

Hur kan utomhusköket pyntas?

tips för att bygga ett utekök med växter
Bild: © ozgurcoskun via iStockphoto.com

En del av charmen med att bygga utekök är att man får ännu en yta att inreda. Skapa en fin övergång mellan utomhusköket och matplatsen i trädgården genom att möblera med matmöbler och att installera belysning. Mycket av utomhusbelysningen kan i dag drivas av batterier eller solceller, så du behöver inte dra fram el. Placera ut krukor med ätbara växter såsom basilika, chili och tomat i anslutning till uteköket.

Kan man köpa färdiga utekök?

Bland andra IKEA säljer färdiga koncept för utekök. IKEA-uteköken består av diskbänk, grill, hylla, arbetsyta, köksö och så vidare. Med andra ord måste du inte bygga utekök helt från grunden, om du nu inte vill det. Det finns massor av lösningar för mysiga matstunder utomhus.

Sammanfattningsvis – hur kan man bygga utekök?

För att sammanfatta det hela – vad kan man tänka på när man ska bygga ett kök utomhus?

  • Planera var köket ska stå utifrån var det får plats och helt enkelt var det rent praktiskt är möjligt utifrån väder och vind
  • Tänk igenom vilka funktioner du vill att köket ska ha och anpassa bygget efter hur du vill använda köket
  • Använd material som tål utomhusmiljön. På så sätt får du ett utekök som står i många, många år
  • Dekorera uteköket med möbler, växter och belysning. Det är trots allt ett trevligt trädgårdsrum
  • Köp färdiga byggsatser för utekök så att du snabbt och smidigt kan få det på plats. Du kan bland annat vända dig till IKEA

Lycka till med bygget! Det kommer bli toppen.