Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil

Skälen till att jämföra hemförsäkring

jämför hemförsäkringar

Genom att jämföra hemförsäkring får du chans att hitta försäkringen som är skräddarsydd för ditt hem. Det ger också ett ypperligt tillfälle att se över försäkringskostnaderna och kanske till och med att hitta ett billigare alternativ.

jämföra hemförsäkring
Bild: © Eva-Katalin / iStock

Det finns ingen lag som säger att du generellt måste ha en hemförsäkring. Däremot har många hyresvärdar och bostadsrättsföreningar krav på att du ska vara försäkrad för att få bo i hyresrätten eller bostadsrätten. Oavsett boendeform är att teckna en försäkring alltid att föredra framför att vara oförsäkrad.

Vad är en hemförsäkring?

En hemförsäkring syftar till att skydda dina egendomar i hemmet. Egendomarna kan innebära allt från själva huset till möblerna i det. Så har det i alla fall sett ut genom åren. Numera är dock kombinationsförsäkringar med ännu solidare skydd för flera aspekter av livet vanligare, såsom ett grundläggande reseskydd och rättsskydd. Därför är det alltid en lika bra idé att med jämna mellanrum se över exakt vad som ingår i ditt försäkringsval och vilka eventuella tillval du behöver göra utifrån din specifika situation.

Former av hemförsäkringar

Det finns flera former av hemförsäkringar och försäkringen du väljer avgörs av din boendeform. Vilka är försäkringstyperna?

 • Hyresrättsförsäkring
 • Bostadsrättsförsäkring
 • Villaförsäkring
 • Fritidshusförsäkring

De olika hemförsäkringarna inkluderar olika skydd, eftersom olyckor i lägenhet respektive i villa kan medföra olika konsekvenser.

Exempel på försäkringstillval

Vilka tillval finns för hemförsäkringen? Vad som ingår i försäkringen varierar från försäkringsbolag till försäkringsbolag och i vissa fall kan tillvalen ingå i grundförsäkringen. Det gäller därför att jämföra hemförsäkring för att hitta det alternativ som täcker flest aspekter. Här kommer tillvalen du bör vara extra uppmärksam på:

 • Drulleförsäkring för lös egendom
 • Utökad hemelektronikförsäkring
 • Utökad reseförsäkring

Observera att exempelvis olycksfalls- och sjukdomsförsäkringar är andra försäkringsformer som du måste teckna separat från hemförsäkringen och dess tillval.

Vilken egendom skyddar försäkringen?

Hemförsäkringen är till stor hjälp ifall din egendom skulle skadas eller stjälas. Försäkringen träder i kraft när din bostad brunnit och föremålen förstörts eller när du drabbas av inbrott, som ett par exempel på skyddet du får. Tack vare försäkringen kan du få ersättning för kläder, möbler, elektronik samt för annan form av så kallat lösöre. Hemförsäkringen täcker varken bil, mc eller båt – och för att försäkra fritidsboendet måste du ha en separat försäkring.

Vad kostar det att försäkra hemmet?

Kostnaden för hemförsäkringen varierar även den från försäkringsbolag till försäkringsbolag. För att hitta det billigaste alternativet bör du jämföra hemförsäkring. Jämför alltid kostnaden utifrån vad som ingår i försäkringen och hur stort försäkringsbelopp du får.

Varför ska du jämföra hemförsäkring?

När du ska köpa en pryl eller ta ett lån jämför du priserna för att få så mycket för pengarna som möjligt. Samma sak med att jämföra hemförsäkringar; du jämför dem för att få ett starkt skydd för en rimlig kostnad.

Eftersom det i dag finns så många försäkringsalternativ på marknaden är det försäkringstagarens marknad och inte tvärtom. Försäkringsbolagen utökar skydden för ytterligare konkurrenskraft och det är såklart gynnsamt för dig.

Genom att använda den kostnadsfria jämförelsetjänsten Försäkrio.se kan du enkelt överblicka försäkringsalternativen och vilka försäkringsbolag som ger det där lilla extra.

Exempel på jämförelser

Vad kan du titta närmare när du jämför hemförsäkringarna?

 • Kostnaden
 • Försäkringsbeloppet
 • Skydd
 • Helheten – har du exempelvis andra försäkringar och kan förhandla fram bra villkor?

Vad händer om hemmet är oförsäkrat?

Om du saknar hemförsäkring är det inte ens säkert att du får flytta in i hyresrätten eller bostadsrätten. Så att teckna försäkring kan vara ett krav från hyresvärdens eller bostadsrättsföreningens sida.

Utan en hemförsäkring står du, familjen och hemmet oskyddade från livets bakslag. Vem som helst kan drabbas av husbrand, vem som helst kan få vattenläcka. Vem som helst kan också råka ut för stöld och vem som helst kan bli sjuk och tvingas uppsöka vård under resan.

Vem som helst kan till och med hamna i en situation där rättshjälp behövs. I kombination med sjuk- och olycksfallsförsäkring, bilförsäkring samt med fritidsförsäkringar får du och de dina det solidaste av skydd.

Det ligger många års sparande och slit för att skapa ett trivsamt hem och en stabil tillvaro. Försäkringen räddar den ekonomiska biten i motgångarna. Hur hade det varit om både hemmet brann ner och du inte hade möjlighet att skaffa ett nytt hem eller bygga upp det igen?

Tumma aldrig på tryggheten.