Psykologi & Livsstil

9 av 10 har fantomringningar i fickan – är du en av dem?

9 av 10 har fantomringningar och fantomvibrationer i fickan – när mobilen i själva verket ligger någon annanstans än i just fickan.

fantomringningar i fickan
Bild: © deepblue4you / iStock

Känner du igen dig i att det ringer och vibrerar i fickan även när du inte har mobilen på dig? Det här är ett vanligt fenomen som kan kopplas till våra mobilvanor och vårt mobilberoende. 290 collegestudenter deltog i en amerikansk studie och denna visade att så många som 9 av 10 kan ha fantomringningar och fantomvibrationer i fickan. Studien är för övrigt publicerad i tidskriften Computers in Human Behaviour.

Orsakerna bakom fantomringningarna

Vad är det som gör att det ringer och vibrerar i fickorna? Eftersom man använder mobilen så frekvent ”programmeras” mobilanvändandet in i kroppen. Att ha mobilen i fickan blir en lika självklar del av kroppen som exempelvis glasögonen på nästippen till slut blir. Oron för att man inte är tillräckligt tillgänglig på mejl eller sociala medier gör att man lever i ett slags ständig väntan på nästa pling.

När det sker rörelser i kläderna luras kroppen dessutom att reagera som om det ringer på riktigt. Vissa klädmaterial, särskilt manchester, sägs trigga extra mycket. Det bästa sättet att slippa fantomringningarna är att göra sig av med både mobilen och mobilberoendet – lättare sagt än gjort! Näst bästa sätten är betydligt överkomligare: stäng av vibrationsfunktionen, lägg undan mobilen oftare och undvik manchesterbyxor.

Källor: Computers in Human Behaviour; The Independent; Expressen