Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Torr hud? Så tar du hand om huden i vinterkylan

Får du torr hud i kylan?

torr hud så tar du hand om huden i vinterkylan
Bild: yanik88 via iStockphoto.com

När vinterns kyla gör sitt intåg är det inte bara landskapet som förändras – även vår hud påverkas. De kalla och torra förhållandena under vintermånaderna kan leda till att huden blir torr, vilket i sin tur kan resultera i besvär som torrsprickor, rodnad och klåda. Att ta hand om huden under dessa kyliga månader är avgörande för välbefinnandet.

Vinterkyla kan dessvärre ge torr hud

I kombination med den torra inomhusluften från uppvärmningen kan vinterkylan minska hudens naturliga fuktighetsnivåer. Detta leder ofta till att huden känns stram, torr och ibland fjällig. Händer, ansikte och läppar är särskilt utsatta områden på kroppen. De är nämligen mer exponerade för kylan. Dessutom kan personer som redan har hudproblem som eksem eller psoriasis uppleva förvärrade symtom under vintern.

Viktigt att smörja huden med salva

För att motverka hudproblem är det viktigt att regelbundet smörja in huden med en återfuktande och närande salva eller kräm. Det är också en bra idé att applicera hudkrämen direkt efter bad eller dusch när huden fortfarande är något fuktig. På så sätt blir det lättare för kroppen att bevara fukten. Se även till att välja hudprodukter som är fria kemikalier och allergena ämnen, satsa rakt igenom på bra kvalitet.

Välj en hudvård som passar din hy

För bäst effekt bör din dagliga hudvårdsrutin anpassas efter vinterns förutsättningar. Tvätta ansiktet och händerna med ljummet vatten i stället för hett vatten. Varmt vatten kan nämligen öka torrheten. Använd skonsamma och fuktgivande rengöringsmedel, samt undvik produkter med alkohol eller parfym. Starka ämnen kan irritera och torka ut huden ytterligare.

Att skydda huden när du befinner dig utomhus är också viktigt. Använd handskar, halsduk och en bra ansiktskräm för att ge de särskilt exponerade områdena ett extra skydd. Tänk på att varje persons hud är unik och att det därför inte finns en universell kur för exakt alla. Ibland kan du behöva experimentera dig fram bland hudrutiner och hudvård.

Får du inte bukt med den torra vinterhuden? Då kan det vara läge att rådfråga vårdcentralen. Självklart ska torr hud inte vara olidligt.