Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Här har du de bästa tipsen för att köpa en bra säng

Att sova i en bra säng är A och O för hälsan – vad ska du tänka på vid nästa sängköp?

tips för att köpa en bra säng

Ja, sängen du sover i kan vara direkt avgörande för din hälsa och välbefinnande. Anledningarna till att köpa en bra säng är därmed många. Du får bland annat…

  • Bättre komfort eftersom en skön säng gör att du kan slappna av och ligga bekvämt utan att behöva vrida och vända på dig för att hitta rätt ställning
  • Bättre sömnkvalitet eftersom du slipper smärta på grund av en obekväm madrass som inte alls passar din kropp och du därför sover bättre
  • Bättre hälsa eftersom en god natts sömn är direkt avgörande för det fysiska och psykiska välbefinnandet. God sömn kan bidra till bra immunförsvar, ämnesomsättning och dessutom göra så att du känner dig pigg under den kommande dagen
  • Bättre prestation eftersom du orkar mer när du fått tillräckligt med sömn. Sömnsvårigheter kan i sin tur ha negativa effekter på din produktivitet – så se till att sova tillräckligt många timmar varje dygn!

5 tips för att köpa en bra säng

Vad kan du tänka på inför nästa sängköp och för att välja rätt sorts möbel utifrån dina behov? Nedanför följer fem tips för att köpa säng:

1. Sätt upp en budget

En säng är en ganska dyr investering så det är förståeligt att du vill sätta upp en rimlig budget inför köpet. Samtidigt är det en sådan möbel som kanske bör kosta lite mer än andra saker, då en kvalitetssäng för med sig många positiva vardagseffekter såsom bättre sömnkvalitet och därmed bättre hälsa. Tänk på att även billigare möbelbutiker kan ha kvalitetssängar, så det skadar inte att kolla runt och jämföra sängar innan du slår till. Med andra ord är dyrast inte alltid bäst. Däremot bör du se till så att du får en bra garanti på sängen, annars kan köpet bli onödigt dyrt.

2. Prova sängen före köp

Detta andra tips för att köpa en bra säng hänger samman med det första tipset här ovanför. Genom att prova sängen före köp kan du nämligen hitta ett riktigt guldkorn utan att spräcka budgeten för sängköpet. Varje kropp är unik – eller nästan i alla fall – och därför är det viktigt att du gör en sängprovning för att säkerställa att sovmöbeln passar dig. En persons vikt och längd är aspekter som påverkar en sängs bekvämlighet på ett högst individuellt plan. Olika skador och sjukdomar kan också påverka hur skön sängen känns, om man har ont någonstans ska ju madrassen helst inte komma åt stället. Prova alltså och se! Du kommer inte ångra denna lilla ansträngning efteråt.

3. Välj hårdhet på madrassen

Sängmadrassens hårdhet eller fasthet avgör hur bekväm sängen är för dig. Man brukar säga att en tyngre kropp behöver en hårdare madrass medan en lättare kropp behöver en mjukare… Men detta är ju högst individuellt. Det sägs också att en hård madrass passar dig som sover på rygg och att en mjuk madrass passar dig som sover på sidan. Du ser, det är många aspekter att väga in i sängköpet. Som om detta inte vore nog finns också olika typer av madrasser: fjädermadrass, skummadrass, latexmadrass och så vidare, och så vidare.

4. Välj storlek på sängen

När man köper ny säng vill man gärna få ett skönt utrymme, samtidigt ska möbeln passa in i rummet i stort. Hitta rätt sängstorlek i förhållande till din egen längd och bredd, liksom i förhållande till det rum i vilket sängen ska stå. Det är viktigt att du har tillräckligt mycket sovyta för att få en bra sömnkvalitet.

5. Komplettera med en gavel

köpa möbler till säng tips

Rätt sorts sänggavel, nattduksbord och sängkläder bidrar till en känsla av att du köpt en bra säng. Sovrumsmiljön är viktig för att man ska få sin skönhetssömn, så satsa på möbler som du blir glad och avslappnad av.  

Det här var fem tips för att köpa en bra säng – lycka till med sängköpet!