Inredning & Trädgård Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet Resor & Upplevelser

Vattenlek och andra påhittiga skäl att ha en ovanmarkspool

bygga ovanmarkspool i trädgården

Hade det inte varit roligt med en pool i trädgården?

skäl att ha en ovanmarkspool
Bild: © danielgonzalezphotographer via Canva

En ovanmarkspool är ett snyggt och enkelt sätt att kunna njuta av en trädgårdspool – utan att behöva gräva upp marken. Poolen står helt enkelt stadigt på gräsmattan, eller på den plats där du nu väljer att placera den. Så när du vill ha en swimmingpool och samtidigt inte vill stöka runt för mycket på tomten är alltså en fristående utomhuspool ett mycket bra alternativ.

Vad är en ovanmarkspool – och vilka fördelar har den?

En ovanmarkspool är benämningen på en fristående pool. Den kan dock byggas in eller grävas ner, om så önskas. Många väljer att göra detta till ett byggprojekt för att de tycker det är givande, och inte så sällan bygger de en trätrall för poolen att stå på och en träram runt den. Oftast i tryckimpregnerat trä. På så sätt blir poolbygget en del av helheten.

Helhetsintryck

Och just det här med helhetsintrycket är viktigt när du ska välja pool till trädgården. Hur stor pool du bör köpa beror helt och hållet på hur stor tomt du har, givetvis i kombination med vad du ska använda poolen till. Det finns färdiga poolpaket inför bygget av ovanmarkspool. Paketen är tillräckligt många i antalen för att du ska kunna få en anpassad poolupplevelse, vare sig du önskar ett särskilt material eller en specifik form.

Självmontering

En av fördelarna med att köpa en färdig ovanmarkspool är att den redan har en snygg design och därmed kan stå för sig själv utan att störa resten av trädgårdsutseendet. Poolerna finns i form av byggsatser för självmontering, och du måste inte vara överdrivet händig för att bygga ihop dem. Även det medföljande reningsverket är lättmonterat.

Pooldesign

Om du vänder dig till en poolexpert hittar du en rad ovanmarkspooler i utbudet. Vissa av poolerna har ett mer typiskt utseende såsom den traditionella oktagonformen. Andra av dem är avlånga – och precis så stora som man tänker sig att en swimmingpool bör vara för den ultimata längdsimningen och vattenleken.

avlång ovanmarkspool
Här ser du ett exempel på en rejäl och avlång ovanmarkspool i form av Rios stålväggsmodell Bahia. Denna poolmodell är ett alternativ till Bestway Hydrium stålväggspool, som också den är en populär modell. Som du ser på bilden här ovanför är en poolstege ett ypperligt komplement till den fristående utomhuspoolen. Tack vare den kommer du smidigt ner i och upp ur vattnet.

Men faktiskt bjuder även de mindre poolerna in till vattenlek. Ramarna i stål, trä eller komposit ger en tålig pooldesign, samtidigt som utförandena är visuellt tilltalande.

Vilka påhittiga saker kan du göra i en ovanmarkspool?

Med en pool i trädgården finns det ingen ände på allt påhittigt du kan göra – här har du dock ett lass exempel på roligheter:

utomhuspool trädgård
Bild: © danielgonzalezphotographer via Canva
  • Ha en lyxig hemester med solande, badande och grillande i trädgården. Bygg gärna ett utomhuskök och en relaxavdelning i anslutning till ovanmarkspoolen, så får du härligt lata dagar.
  • Bjud in till poolparty! Bjud hem grannarna och/eller vännerna och ha en liten poolfest tillsammans. Badande kan nämligen bli det som sätter guldkant på festen.
  • Gör olika vattenlekar tillsammans med barnen, eller luta dig tillbaka på en solstol bredvid poolen och låt barnen leka på. Man måste inte ha en stor och djup pool för att exempelvis dyka efter föremål på botten, ha vattenkrig eller spela vattenpolo. Poolen måste inte ens vara särskilt stor för att leka vattenkull. Barnens kreativitet har inga gränser, och du kommer snart märka hur påhittiga de är i sina poollekar.
  • Gör vattengympa i ovanmarkspoolen. Pooldjupet passar bra för olika vattenövningar.
  • Ha egen simskola och hjälp barnen öva simningen.
  • Gör längdsimning och få på så vis din dagliga motionsdos under årets varma dagar.
  • Gör avslappningsövningar i utomhuspoolen. Det här görs med fördel om poolen är rest i stillsamma naturomgivningar i vilka du hör fågelkvitter, lövprassel och vindsus. Lägg dig över så kallade flytpinnar, poolnudlar eller vattenormar – olika ord för samma sak – och underlätta flytning vid vattenytan. Placera flytpinnarna strategiskt under nacken, armarna och knäna så att kroppen bärs upp av sig själv. Luta dig därefter tillbaka, slut ögonen och slappna av i vattnet.

Det här var tips på påhittiga saker du kan göra i en ovanmarkspool. Lockande att skaffa en, eller hur!?