Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Inred sovrummet – 5 tips för att skapa ett rum för vila

Sovrummet är en plats för avkoppling och återhämtning, så att inreda det på ett sätt som känns lugnt och bekvämt är viktigt för att få en god natts sömn. Här har du 5 tips för att skapa ett rum för vila!

inred sovrummet tips

Okej, så vad som anses vara ett vilsamt sovrum skiftar förstås från person till person. En del blir stressade av lugna färger och somliga trivs alldeles utmärkt med att ha en tv mitt framför sängen. Det viktigaste när du ska inreda sovrummet är därför att utgå från dina personliga preferenser. Ändå görs här ett försök till att sammanfatta allmänna inredningstips för sovrummet – använd dem alla, plocka delar av dem eller skapa en inredning helt från ditt tycke och smak! Det finns inga rätt och fel, bara generella inredningsidéer som man kan inspireras mer eller mindre av.

1. Bestäm dig för en färgpalett

Välj en färgpalett som passar din personlighet och stil. Om du vill ha en avslappnad och lugnande känsla kan du använda mjuka nyanser av blått eller grönt. För en mer livlig atmosfär kan du använda starka färger som gul och orange. Genom att para ihop likvärdiga och/eller kontrasterande färger kan du skapa en oväntad balans i sovrummet. Prova dig fram bland accentfärger och komplementfärger för att hitta rätt palett för dig. Utgå från ett färghjul för inspiration till att matcha färger.

inredningstips sovrum

2. Inred med sängen i fokus

Låt sängen vara fokus när du inreder sovrummet. Placera helst sängen i mitten av rummet och dekorera den med textilier i vackra färger och mönster, som för övrigt matchar den färgpalett du valt. Tänk vidare på att bädda sängen med mjuka och sköna sängkläder för att skapa en ännu härligare myskänsla. Det är något alldeles visst med att krypa ner i en säng med fluffiga täcken och kuddar, liksom bland lena lakan.

3. Välj rätt sorts belysning

Belysningen är A och O för stämningen i sovrummet. Tänk på att hitta en gyllene medelväg mellan för mycket och för lite ljus. Du vill trots allt kunna läsa en bok utan att en för dämpad belysning tär på ögonen, samtidigt som du antagligen inte vill ha det ljust att du omöjligt kan slappna av inför läggdags. Kan en dimmer kanske vara något för dig? På tal om sovrumsbelysning… Du tänker väl också på att välja rätt sorts mörkläggning utifrån hur ljuskänslig du är? Det finns bland annat mörkläggningsgardiner för dig som vill sova i ett mörkt rum.

4. Inred med lagom mycket möbler

För att skapa en plats för avkoppling och återhämtning är det viktigt att du inte belamrar sovrummet med möbler och prylar. Inred i stället med en väl avvägd balans mellan förvaring och luft. Förvaringsmöbler kan hjälpa dig att stuva undan sängkläder och plotter, så någon garderob är inte så dumt att ha i sovrummet. En vacker sänggavel och nattduksbord kan också bidra till stämningen i stort. Inspireras av dessa tips för att inreda med möbler i trä, om du nu har tänkt ha trämöbler i sovrummet. Om du vill ha elektronik i sovrummet finns varianter som påminner mycket om vacker inredning. Du kan exempelvis köpa en vägg-tv som även fungerar som en tavla. Glöm inte att skaffa en mjuk sovrumsmatta i någon av färgerna du valt!

5. Ha det rent och prydligt

Ett sista inredningstips för sovrummet är att försöka ha rummet så rent och prydligt som möjligt. För många saker – och rentav oreda – kan ha en stressande effekt när allt du vill är att komma till ro inför natten.

tips för att inreda sovrum

Det här var fem tips för att inreda sovrummet. Lycka till med ditt inredningsprojekt!