Kroppen & Kurer Mode & Skönhet

Visste du det här om att använda ögonkräm?

bästa ögonkrämen

Att använda ögonkräm är ett av de viktigaste inslagen i hudvårdsrutinen. Varför bör du ha en sådan kräm och hur applicerar du den?

tips på att använda ögonkräm
Bild: © Image Source / iStock

Det är sant att det finns mängder av hudvårdsprodukter. Faktiskt så många att man ibland kanske frågar sig om hudkrämerna för exakt varje del av kroppen verkligen är nödvändiga. Svaret är ja, varje kräm fyller en egen funktion. Det gäller inte minst för ögonkrämer som är särskilt framtagna för att vårda det känsliga och tunna området runt ögonen.

Därför bör du använda ögonkräm

Huden vid ögat är extra tunn och fin. De vanliga dag- och nattkrämerna är inte anpassade för området och därför är de inte heller optimala för användande vid ögonen. Ögonkrämerna är däremot anpassade för det specifika området och ger därmed ett bättre resultat.

Reducerar fina linjer

Eftersom ögonhuden är så tunn och känslig är den också mer benägen att utveckla fina linjer än andra ställen på kroppen. Genom att applicera en ögonkräm på området kan du reducera de fina linjerna, som blir allt vanligare med åldern.

Ger anti-age-effekt

Ögonkrämer med anti-age-funktion har dubbla effekter. Dels kan de motverka uppkomsten av rynkor, dels kan de reducera rynkorna när de väl är ett faktum.

Minskar mörka ringar

Mörkar ringar och påsar under ögonen kan bero på att kroppen inte mår bra. Vad äter du för kost och hur mycket sömn får du på nätterna? Stress, sömnbesvär, dåliga kostvanor, alkoholintag och rökning är bara en handfull exempel på saker som orsakar de mörka ringarna och svullnaden.

Även om en ögonkräm inte kan fixa dina vardagsrutiner till det bättre, kan den bidra till att påsarna och/eller ringarna under ögonen inte känns och framträder lika skarpt. Ögonkrämerna fyller flera funktioner – läs mer om hur du väljer bästa ögonkrämen utifrån vad du behöver.

Så applicerar du ögonkrämen

När du applicerar ögonkrämen bör du göra det med en lätt hand – eller snarare med ett lätt finger. Av den anledningen brukar ringfingret rekommenderas som redskap för att få krämen på plats. Hur går du då tillväga?

Du lägger lite ögonkräm på ringfingret och drar med det från överkanten av kindbenet, upp mot ögonbrynet och sedan i form av bokstaven C runt ögat. Du för alltså fingret inifrån och ut i ögonområdet medan du undviker ögonlocken. Ögat kan bli irriterat om ögonlocket får ögonkräm på sig.

Vanliga missar du gör med ögonkräm

Vilka är de vanligaste missarna som görs med ögonkrämen?

Du använder för mycket kräm

Att applicera för mycket kräm är helt klart ett vanligt misstag. Resultatet blir inte bättre av att du tillför mer ögonkräm – tvärtom. För i värsta fall kan överskottet hamna i ögat och orsaka irritationer. Det räcker med en klick i ärtstorlek, och då menar vi för båda ögonen.

Du trycker för hårt

Ögonområdet är känsligt och bör röras vid med yttersta känslighet. Använd, som skrivet, ringfingret vid applicering och snudda vid huden lätt.

Du skyndar på processen

För ett bra resultat bör du låta ögonkrämen leta sig in i huden och dessutom låta den torka innan du applicerar smink. Vänta i minst en minut innan du sminkar dig.

Källor: Damernasvarld.se; Mabra.com