Kroppen & Kurer

Därför är Medelhavsdieten bra för din hälsa

Medelhavsdieten är en diet som fungerar för de allra flesta. Inte bara det att den ger hållbara resultat vid viktnedgång, medelhavskosten är en av de få dieter som påverkar helhetshälsan positivt. Bättre hälsa guidar dig i denna artikel i varför Medelhavsdieten är bra för din hälsa och hur du kan rivstarta en ny kosthållning utan att ändra hela din livsstil.

Medelhavsdieten eller s.k. medelhavskost är en av de få dieter som fungerar för de allra flesta. Enligt en ny artikel på Harvard Health Publications finns det två dieter som inte bara främjar viktnedgång utan som stärker hälsan på andra plan. Den ena är Medelhavsdieten och den andra är DASH-dieten.

Andra dieter och kosthållningar kan mycket väl leda till viktminskning och ett ökat välmående på ett individuellt plan. Det som, än så länge, gör Medelhavsdieten unik är att den främjar hälsan hos de allra flesta som äter den och att dessa positiva effekter är vetenskapligt dokumenterade.

Vad är Medelhavsdieten och medelhavskost?

Medicinska forskare märkte att människor som bor i länderna vid Medelhavet inte drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar lika ofta som människor i andra länder. Eftersom den kost vi äter påverkar risken för att vi ska drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar hittade forskarna snart ett samband mellan medelhavsfolkens kost och att de föreföll ha en stark hjärthälsa.

Till skillnad från kosten i Västeuropa och USA består Medelhavsdieten främst av grönsaker, baljväxter, frukter nötter o.s.v. Istället för att steka maten i smör steks maten i olivolja. Rött kött ersätts bl.a. med fisk- och skaldjur. Att äta mat från medelhavsköket torde göra hälsan bättre i ett långsiktigt perspektiv, då det minskar risken för flera allvarliga sjukdomar.

Varför är Medelhavsdieten och medelhavskost bra för din hälsa?

Medelhavsdieten gör att du lever längre. Forskningsresultat tyder på att Medelhavsdieten eller medelhavskost minskar risken för cancer och hjärt- och kärlsjukdomar. I både Storbritannien och USA visar forskning att Medelhavsdieten minskar risken för att dö med 20 procent – oavsett ålder!

Medelhavsdieten minskar risken för att få diabetes typ 2. De som äter medelhavskost klarar sig troligare undan typ 2-diabetes än de som äter en kost som är typisk för Västeuropa och USA. Medelhavsdieten minskar dessutom risken för högt blodtryck och kolesterol.

Medelhavsdieten minskar risken för att bli sjukligt fet. Fetma kan vara direkt dödligt men med en balanserad kost, som Medelhavsdieten, kan en stadig och balanserad viktminskning åstadkommas. I kliniska undersökningar har patienter gått ner ca 0,5 kg i veckan och lyckats hålla sin nya vikt ett år efter viktnedgången.

Medelhavsdieten minskar risken för att få Alzheimers och Parkinson. Inte bara detta (!) – forskning indikerar att Medelhavsdieten ökar minneskapaciteten och minskar risken att drabbas av ett vacklande minne och andra demenssjukdomar när vi blir äldre. Den mat som är bra för hjärtat är ofta bra för hjärnan.

Såhär går Medelhavsdieten till när den är som bäst

Du äter mat från växtriket. Varje måltid bör framför allt bestå av frukt, grönsaker, baljväxter, nötter, fullkornsprodukter, olivolja, bönor, fröer, örter och kryddor.

Du äter fisk- och skaldjur. Se till att äta fisk- och skaldjur minst två gånger i veckan!

Du äter mjölkprodukter då och då! Stek maten i olivolja istället för i smör och ät små portioner med mjölprodukter. Ät inte mjölprodukter varje måltid, utan kanske en gång per dag eller några gånger i veckan.

Du äter fågel och ägg då och då. Det kan bli tjatigt att bara äta fisk- och skaldjur, det är helt okej att ersätta en portion med fisk- och skaldjur med kött från fågel eller ett ägg. Gör det dock inte dagligen.

Du äter mycket lite rött kött. Ät rött kött med måtta!

Du dricker vatten. Drick massor av vatten varje dag, men var sparsam med alkoholen (om du nu dricker alkohol).

Såhär kan du rivstarta med Medelhavsdieten utan att lägga om hela kosten

  • Stek maten i olivolja, inte i smör.
  • Ät mer frukt och grönt.
  • Ät fullkornsprodukter, t.ex. quinoa istället för pasta.
  • Byt ut en portion rött kött mot en portion fisk.
  • Drick lättmjölk eller skummjölk istället för fet mjölk.

Källor: Harvard Health Publications och Patient UK.

Läs: 9 saker du kan äta (och dricka) för att få fart på din tröga mage.

Bild: © snyfer / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.