Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

11 tecken på att du är besatt av att gå ner i vikt

Du har bestämt dig för att gå ner i vikt och har därför börjat träna, motionera och skära ner på godsaker. Det hela kan vara ett väldigt roligt projekt. Åtminstone så länge det sker inom rimliga gränser, för ibland kan målet att göra dig av med några extrakilon bli en besatthet. Inspirerade av hälsotidningen Health skriver Bättre hälsa om 11 tecken på att du är besatt av att gå ner i vikt.

1. Du tänker på din vikt nästan hela tiden

Ätstörningar är inte begränsade till tonårsflickor – tvärtom! Även vuxna kan drabbas, framför allt om det finns tendenser till perfektionism och prestationsångest. Till slut kan vikten, kroppen och utseendet bli det enda du tänker på, och tankarna är inte alltid så trevliga. De kan göra dig ledsen, stressad och ännu mer viktfixerad.

2. Du väger dig själv flera gånger per dag

Du väger dig inte en gång om dagen, utan flera. Så fort du har ätit en måltid, snacks, du vaknar eller ska lägga dig ställer du dig på vågen i hopp om att ha gått ner eller av rädsla att ha gått upp några hekton. Gör inte så mot dig själv – kasta ut vågen för att bryta mönstret!

3. Du räknar varenda kalori du stoppar i dig…

… och inte bara det, några kalorier får dig att må dåligt mentalt, att känna skam och sorg. Vissa är så hängivna kaloriräkningen att de glömmer bort att välja en näringsrik kost. Ät näringsrikt!

4. Du klämmer och känner på kroppen väldigt ofta

Att klämma och känna på kroppen, liksom för att kolla om benen syns och sticker ut, är ett vanligt tecken på besatthet av vikt.

5. Du utökar ständigt din lista över förbjuden mat

Det finns hur mycket som helst att säga om relationen mellan mat och att vara besatt av viktnedgång. Ett exempel är att du ser mat i svart och vitt, det här är okej mat, det här går absolut inte att äta och att alltmer mat hamnar på din lista över just förbjuden mat. Om du inte får i dig tillräckligt av ett näringsämne kan kroppen få cravings efter mat med det näringsämnet i sig.

6. Du undviker sociala sammanhang

Att ha en diger lista över förbjuden mat kan leda till att du börjar undvika sociala sammanhang såsom en fika med bästa vännen eller en afterwork med arbetskamraterna. Högtider kan upplevas som riktigt jobbiga eftersom du förväntas umgås över mat.

7. Du kan inte tänka dig att missa ett träningspass…

… och då tränar du nästan dagligen. Träning och motion är super, men precis som med allt annat gäller det att hitta en balans. Att skippa allt förutom träning och att tänka på kost kan bryta ner kroppen istället för att bygga upp den.

8. Du jämför dig alltid med andra

Så fort du möter någon skannar du av hens kropp. Du jämför era kroppsformer, antingen till din fördel eller nackdel. Du bedömer dig själv efter hur du ser ut och vad du väger och därför kan du lätt fastna i fällan att bedöma andra efter deras utseende och vad de äter. Det här beteendet kan vara skadligt för dina relationer.

9. Du har en massa tricks för att slippa äta

Genom att tugga tuggummi, dricka ett glas vatten eller en kopp kaffe försöker du dämpa hungern, lura kroppen till att inte äta. Inget av dessa tricks innehåller alla de näringsämnen du behöver få i dig för att kunna ha en välmående och fungerande kropp.

10. Du klandrar dig själv för ”dåligt beteende”

När det har gått så långt att du är helt besatt av din vikt och viktnedgång förknippar du ett ”dåligt beteende” eller en ”dålig moral” med att missa ett träningspass eller att ha unnat dig något gott att äta; kanske fikade du med din bästa vän i alla fall. Vet du vad? Du är inte en ”dålig person” bara för att du inte orkade träna en kväll eller gjorde något kul för en gångs skull.

11. Du känner dig mer värd att älskas när du är smal

Återupprepade studier visar hur de skönhetsideal som finns i samhället påverkar människors självbilder. Du som är besatt av viktnedgång kan tro att du inte är värd kärlek och omsorg om du inte är jättesmal. Oavsett hur mycket eller lite du väger är du älskvärd. Glöm aldrig det.

Källa: Health. 

Läs: 8 anledningar till varför du inte borde skratta åt IBS, 7 strategier för självmedkänsla och 10 anledningar till varför du alltid är trött.

Bild: © pathdoc / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.