Inredning & Trädgård Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

4 hälsofördelar med att städa

Teamet på Bättre hälsa vet flera personer som älskar att städa. Vi är inte en av städfantasterna, utan kan tvärtom tycka det är ganska tråkigt och tungt med hushållsarbete. Egentligen borde man vända på inställningen till städning. Städningen medför nämligen hälsofördelar – här kommer fyra av dem!

bra för hälsan att städa
Bild: © gilaxia / iStock

1. Kaloriförbränning Vardagsmotion är en underskattad träningsform. När du städar får kroppen lättare träning och du kan förbränna upp till 205 kalorier i timmen, om det rör sig om lättare hushållssysslor. Vid röjning i hemmet, som när du plockar ut och skrubbar i skåpen kan du förbränna ännu fler kalorier.

2. Stressreducering Städningen minskar stressen i kroppen i två avseenden: Dels infinner sig ett lugn när man är i det rena hemmet, dels är det avstressande att göra själva hushållssysslorna.

3. Allergilindring Överkänslig eller allergisk mot damm? Då vet du med säkerhet hur jobbigt det kan vara att vistas i ett smutsigt och dammigt hem. Genom att städa och damma allt från golv till tak tar du också bort eventuella allergener, som kvalster. Städning minskar också antalet skadliga bakterier i hemmet. Så se till att städa ofta om du vill hålla dig frisk!

Läs: 8 oväntat smutsiga platser i hemmet

4. Koncentrationsökning Hur stirrig blir man inte av röra? Ett städat och prydligt skrivbord kan vara skillnaden mellan en bra och mindre bra arbetsdag. Ju mer städat du har det, desto lättare blir det att koncentrera dig på andra sysslor – alltså inte bara att komma till ro.

Text: Sandra Jönsson