Psykologi & Livsstil Resor & Upplevelser

7 smarta tips för att packa handbagaget

Om du någon gång har flugit en lite längre bit vet du hur viktigt det är att ha packat handbagaget rätt. Ett bra packat handbagage kan vara det som gör hela skillnaden för hur du upplever flygresan. Vad ska du ha med i bagaget ombord på flygplanet? Här listar vi både de absolut nödvändigaste sakerna och prylarna som ökar bekvämligheten avsevärt ombord – häng med!

packa handbagage, packa resväska
Bild: © skynesher / iStock

1. Pass- och pengar

Utan pass och pengar blir det svårt att resa överhuvudtaget. Dessa saker ska inte packas ner i incheckningsbagaget utan i handbagaget. Förslagsvis i en mindre handväska eller magväska man kan stoppa ner i handbagaget när så behövs och sedan enkelt kan plocka upp igen.

2. Klädombyte

Efter både flygförseningar, borttappade bagage och utspilld mat har vi insett värdet i att ha ett klädombyte med sig i handbagaget. Hela flygresan blir så mycket lättare om man får känna sig ren och fräsch – för att inte tala om hur skönt det är att slippa stressen över att man inte har några kläder väl framme på resmålet.  

3. Mediciner

De nödvändiga medicinera ska packas ner i handbagaget så att du har dem nära tillhands. Tänk bara på att många läkemedel kräver att man har med sig ett intyg som tydligt visar att medicinen avser privat bruk. Läs mer om att resa med läkemedel på 1177 Vårdguiden.

4. Powerbank            

Flygresan blir betydligt roligare när du antingen kan hålla dig sysselsatt eller koppla bort omvärlden. Det enklaste sättet att både få underhållning och avkoppling är att ha med mobilen eller plattan ombord. Då kan man spela spel, streama serier, lyssna på ljudböcker eller rogivande brus i form av naturljud. Nackdelen är att mobilen och plattan laddar ur fort – men genom att ha med en powerbank förvissar man sig om att alltid ha underhållningen och avkopplingen tillgänglig.

packa resväska
Bild: © Marija Jovovic / iStock

5. Sovmask, öronproppar och nackkudde

Packa ner en sovmask, öronproppar och en nackkudde i handbagaget. På så sätt kan du göra det bekvämare för dig under flygresan. Vi som själva har värk i kroppen hade aldrig klarat resan utan vår sköna nackkudde.

6. Våtservetter

Våtservetter och/eller handsprit i handbagaget gör att du kan känna dig ren även i en så pass smutsig miljö, som ändå flygplatsen och flygplanet är. Lätt parfymerade våtservetter kan vara räddningen under långa flygturer då man kan badda ansiktet och armhålorna och genast känna sig fräschare.

7. Mellanmål

Undvik en total energiurladdning och därmed ett tråkigt humör genom att alltid ha mellanmål med dig i handbagaget. Det är inget ovanligt med matallergier ombord på flyget, så välj bort allergener som nötter och ägg.

Text: Sandra Jönsson