Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

6 fantastiska sätt att stötta en person som har kronisk smärta

Det är tufft att gå igenom ett tillstånd av kronisk smärta på egen hand. Därför är du och andra närstående ett så oerhört viktigt stöd. Faktum är att du kan göra all världens skillnad för den drabbade – här presenterar Bättre hälsa 6 fantastiska sätt att stötta en person som har kronisk smärta.

6 fantastiska sätt att stötta en person som har kronisk smärta

1. Läs på om sjukdomen

Det är så många processer involverade i kronisk smärta att det är svårt att få ett grepp om den. Tro mig, jag har levt med smärta varje dag i tjugo år och är fortfarande förvirrad av alla symptom. När kunskapen om en sjukdom eller symptom brister är det troligare att man ifrågasätter om den drabbade verkligen mår så dåligt som hen påstår. För bådas skull: läs på om sjukdomen, vad som menas med kronisk smärta och hur man på bästa sätt kan få hjälp i vardagen. Kunskap kan verkligen förändra allt, och dessutom stärka er relation. Kunskap är trots allt vetskap.

2. Skapa rum för öppenhet

Olika familjer och vänkretsar har olika acceptansnivåer när det kommer till att prata om och att kunna visa smärta. Jag har haft turen att både kunna visa och prata om min smärta i hemmet. För att vara ärlig tror jag inte att jag hade orkat leva med smärtan om jag hade behövt tiga om den såväl verbalt som kroppsligt. Du och din närstående med kronisk smärta måste tillsammans skapa rum för öppenhet, och du kan helt enkelt bidra till känslan av förståelse och acceptans genom att fråga och lyssna.

3. Ge inte upp livsglädjen

Små saker kan förändra upplevelsen av en hel dag. Visst, det finns dagar när man bara vill vara, när smärtan liksom suger ut all kraft. Men det finns även dagar – kanske små glimtar av en dag – när det känns väldigt skönt om du säger >>Ska vi inte njuta av det fina vädret tillsammans?<< eller >>Vad sägs om att titta på den där nya sitcomen?<< Du är en viktig del av din närståendes liv och tillsammans kan ni skapa förutsättningar för livsglädje, så ge inte upp allt. Hitta vägar till skratt, skratt är trots allt en härlig medicin.

4. Ta inte ett nej personligt

Jag vet hur lätt det är att hamna här; att upprepade >>Jag orkar inte idag<< tas personligt och att man slutar fråga sin närstående om hen vill hitta på saker till slut. På så sätt rinner många fina relationer ur sanden. En sak ska du veta: om din vän eller kärlek med kronisk smärta säger nej, handlar det inte om dig. Det handlar om att hen har ont och att smärta och följdsymptom kan göra att träffa folk till ett Mount Everest att bestiga.

5. Acceptera att livet förändras

För mig har det svåraste varit att acceptera att mitt liv aldrig kommer bli vad det har varit. Ena dagen var jag frisk, nästa dag hade jag ont i hela kroppen, kunde knappt gå av smärta. Jag har full förståelse för att något såhär livsomvälvande även tär på dig som är anhörig eller vän till en person som har kronisk smärta, att det kan komma som en chock att din maka/make plötsligt inte orkar med intimitet – beröring gör för ont (!) – inte kan jobba eller sköta vardagliga sysslor. Det är helt okej att sörja förändringen, men låt inte sorgen övergå i ilska gentemot den drabbade. Ju fortare du kan acceptera att livet förändras och att situationen är som den är, desto lättare blir det för dig och din närstående att se allt det fina ni faktiskt har. Till exempel varandra.

6. Ta hand om dig själv

Man bär aldrig en sjukdom ensam. Familj, släkt och vänner påverkas också av den drabbades sjukdom, så är det även med kronisk smärta. Så om du står någon som har kronisk smärta nära och går in för att stötta personen till 110 procent, glöm inte bort att ta hand om dig själv. Du ska trots allt hålla genom med- och motgångar, och det är fullt förståeligt att du blir ledsen av att se hur någon du bryr dig om har en tuff period. Kom ihåg: du är fantastisk.

Bild: © Suzanne Tucker / Shutterstock.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.