Jordgubbar är förbannat goda. Det är skäl nog att äta dem varje dag. De är också väldigt näringsrika och hälsofrämjande – läs mer om det här!
1. Rika på c-vitamin och antioxidanter Jordgubbar innehåller tio gånger så mycket vitamin c som apelsiner. De röda bären är dessutom fullproppade med antioxidanter, såsom polyfenoler. Antioxidanterna stärker immunförsvaret och bekämpar fria radikaler, som kan ge upphov till en mängd sjukdomar.
2. Ger mättnadskänsla Eftersom jordgubbarna innehåller fibrer känner du dig mättare när du har ätit dem. Fibrer stimulerar tarmfunktionen.
3. Bra för kolesterolvärdet Intag av jordgubbar kan sänka kolesterolvärdet och därmed bidra till en bättre hjärt- och kärlhälsa.
4. Rika på järn Det är viktigt att få i sig mineralet järn. Framför allt menstruerande kvinnor kan behöva inta tillskott av järn. Fastän jordgubbar inte innehåller lika mycket järn som exempelvis blod- och inälvsmat gör, kan du tillföra kroppen mineralet genom att äta bären. Järnbrist kan ge upphov till blodbrist, trötthet, andfåddhet, nedsatt immunförsvar och så vidare.
5. Hämmar inflammationer i kroppen Jordgubbar ingår i antiinflammatorisk kost och har inflammationshämmande egenskaper. Inflammationer tros kunna orsaka flera av våra folksjukdomar och påverka immunförsvaret negativt.
6. Håller hjärnan i form Tidningen Daily Mail berättar om en forskningsstudie i vilken man har sett ett samband mellan att äta jordgubbar och bevarad hjärnkapacitet – hos djur. De tror att den positiva hälsoeffekten, som bland annat kan ge bättre inlärningsförmåga och motorik, har att göra med att jordgubbarna är rika på omega 3.
7. Näringsrika – men kalorisnåla 100 gram jordgubbar innehåller 32 kalorier. Det är nästan ingenting. Det låga kalorivärdet till trots rymmer bären mängder av nödvändiga näringsämnen. Förutom c-vitamin och järn innehåller jordgubbar folsyra, som vi behöver för att ha ett bra blodvärde och för att fostret ska må bra under och efter graviditeten. Brist på folsyra hos den gravida kvinnan kan leda till ryggmärgsbråck hos fostret.
Text: Sandra Jönsson
Källor: MåBra; Daily Mail; Kurera; Livsmedelsverket