Psykologi & Livsstil

8 enkla knep för en gladare vinter

Det är vanligt att drabbas av en så kallad vinterdepression under vintermånaderna. Det positiva med det är att det för vissa bara är ett tillfälligt tillstånd som läker ut av sig självt inom fyra till fem månader. Om du haft en depression längre än så behöver du medicinsk hjälp då du antagligen fått en kemisk obalans. Vid ett mer lättsamt tillstånd finns det olika sätt att peppa dig själv – här tipsar Bättre hälsa om 8 enkla knep för en gladare vinter!

vinter, depression, vinterdepression, må bra, bra hälsa, hälsa, psykologi, bättre hälsa, välmående, ökad glädje

1. Klä dig i ljusa och färgglada kläder

Det finns ingen forskning som stödjer att detta skulle hjälpa, men det finns teorier om att det finns ett samband mellan att känna sig glad och att bära färgglada eller ljusa kläder.

2. Äta D-vitamintillskott för att motverka nedstämdhet

Det är vanligt att få brist på vitamin D under vintern i Norden. Detta har sin grund i att det väldigt sällan är soligt; D-vitamin är trots allt känd för att vara en solvitamin. För att förebygga en eventuell brist på denna vitamin kan du äta ett kosttillskott i form av D-vitamin, något som kan motverka bristsymptomen nedstämdhet och depression.

Läs: Får du tillräckligt mycket D-vitamin?

3. Skriva listor på saker att göra

Vad vill du göra som du inte har gjort hittills? Vill du se en särskild film, läsa en bok, fika med vänner eller ha en utomhuspicknick med varm choklad? Kanske rensa bostaden på saker som inte används och skänka bort dem, möblera om eller kolla igenom dina favoritserier från början till slut? Möjligheterna är (nästan) oändliga och kan rikta fokus mot saker som gör dig glad.

4. Träffa glada personer

Glädje smittar lätt av sig så se till att omge dig med glada personer som du gillar att umgås med.

5. Prova att göra nya saker

Det är lätt att fastna i invanda mönster. Att göra nya saker får dig att utvecklas och är stimulerande för hjärnan. Lär dig programmera, spela ett instrument, dansa discodans, laga en festmåltid eller tillverka ett eget brädspel.

Läs: Utmana dig själv, gör nya saker – 5 tips!

6. Påbörja ett projekt

Vintern är en perfekt tid för att påbörja ett projekt då den ofta medför mycket ledighet. Bygg någonting, gör en hemsida, gör om alla rummen där du bor till olika färger, sy om dina kläder, sälj saker på Internet eller se hur lång tid det tar innan du får en miljon visningar på en video du lagt upp på YouTube. Att skaffa dig ett nytt skötebarn hjälper dig att rikta fokus bort från det som känns trist och att sikta mot det som du tycker är intressant.

7. Äta säsongsbaserad mat

Laga mat med squasch, äggplanta, sötpotatis och gurkmeja. Eller varför inte äta julmat (om än i mindre portioner), saffran, torkad frukt och pepparkakor för att bli påmind om en härlig julstämning hela vintern?

8. Sitta framför öppen eld

Att sitta framför en brasa kan vara trevligt på många sätt. Du kan värma händerna vid den, grilla mashmallows eller banan, läsa böcker, träffa dina vänner och berätta historier.

Text: Jon Glentz.
Källa: Health.
Bild: © milanmarkovic78 / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.