Psykologi & Livsstil

Utmana dig själv, gör nya saker – 5 tips!

Det är i utmaningarna du växer som människa och lär dig att se saker ifrån nya perspektiv. Om du aktivt utmanar dig själv genom att göra nya saker får du en bättre förmåga till att hantera oväntade och kniviga situationer.

Det finns massor av anledningar till varför du ska göra nya saker och testa olika upplevelser. De flesta av dem är riktigt roliga också. Att göra nya saker, utforska andra möjligheter, ger dig ett rikare liv, får dig att skratta oftare, skapar förutsättningar för nya relationer o.s.v. Om du aktivt utmanar dig själv genom att göra nya saker, får du med dig en värdefull förmåga, nämligen att kunna hantera det oväntade på ett insiktsfullt sätt. Här kommer 5 tips från Bättre hälsa på saker du kan göra för att utmana dig själv och på så sätt växa.

1. Prata med någon ny.
Något som berikar din egen livsberättelse är att ta del av andras livsberättelser. Gör det till en vana att söka nya kontakter, det behöver inte innebära något långvarigt, men säg hej till den du sitter bredvid på tåget, småprata lite och var öppen. Kanske får du ta del av en berättelse utan dess like.

2. Åk tåg till en okänd plats.
Köp en tågbiljett, helst billig, och åk till tjottahejti, det vill säga till en håla eller plats som du aldrig besökt förut och som du valt på måfå. Du vet inte vad du har att vänta dig när du kommer fram och det är däri den stora utmaningen och äventyret ligger.

3. Gör något kreativt.
Det här med att göra något kreativt kan vara hur stort eller litet som helst. Du kan beställa hem ett kit för att göra ditt eget läppstift, samla på och måla stenar, måla på gatan där du bor, klä trädstammar i stickat, du kan spänna upp en duk på en vägg och måla fritt eller gå en kurs i kreativt skrivande för att skriva och berätta av dig. Det viktiga är att du gör något som du inte har för vana att göra, det är så du tränar på att hitta nya lösningar.

4. Paddla kanot!
Okej… att paddla kanot låter kanske lite väl drastiskt, men har du provat det någon gång? Om inte, gör det! Många 4h-gårdar hyr ut kanoter för en billig peng. Ta med dig din bästa kompis, partner eller dina barn och spendera kvalitetstid tillsammans på sjön. Du kommer slås av hur lugnt, fridfullt och stillsamt det är. Samtidigt som du får en dags underbar motion, hämtar du ny kraft och inser vikten av samarbete. Det finns faktiskt något som att paddla i takt.

5. Spela laserdome!
Nu rör du dig mellan ytterligheter, fast det är bra. Ju fler saker du gör desto mer mångsidig blir du och ditt liv. Laserdome… tänk dig rök, stressande ljud, att vara jagad och den klaustrofobiska känslan av ett rum som krymper kring dig. Det är laserdome i ett nötskal! När du spelar laserdome får du en övning i krishantering och i hur du klarar dig ur pressade situationer. Inte illa alls!

Källor: Huffington Post och sandrajönsson.se.

Läs: 10 tips på hur du fyller din vardag med mindfulness och Så påverkar tacksamhet ditt liv.

Bild: © Rawpixel / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.