Gott och enkelt med hemmagjord krydda.
Att göra egna kryddor behöver inte vara svårare än att du skördar och torkar följande fem örter – låt dig inspireras:
1. Basilika
Plocka några knippen basilika och torka dem hängandes upp och ner i ett snöre, eller på låg ugnsvärme. Smula därefter sönder bladen, alternativt mortla dem till ett pulver. Basilika passar bra i tomaträtter, gärna italienskinspirerade sådana.
2. Persilja
Knipsa av några persiljekvistar och torka dem hängande i ett snöre eller på låg värme i ugnen. Återigen smula eller mortla örten till krydda. Persilja passar bra ihop med det mesta i matväg. Den är helt enkelt en väldigt mångsidig ört och krydda. Prova att toppa soppan med den – mums!
3. Dill
Dill är en storfavorit i potatis- och fiskrätter. Det är också gott till kött, kanske har du ätit dillkokt kött någon gång? Torka dillen antingen hängande i snöre eller på låg värme i ugn. Smula eller mortla sedan sönder örten till krydda. Dillkryddan kan ersätta färsk dill när du exempelvis ska smaksätta potatisen.
4. Rosmarin
Plocka rosmarinkvistar och torka dem på samma sätt som du gör med resten av kryddorna i den här artikeln, alltså hängande i snöre eller på låg ugnsvärme. Smula och/eller mortla den torkade rosmarinen. Krydda ditt bröd med rosmarin, exempelvis din hemmagjorda focaccia. Rosmarin gifter sig väl med hemmagjorda klyftpotatisar eller smashade potatisar.
5. Gräslök
Klipp gräslök, torka den hängande eller i ugn och hacka den till mindre bitar. Använd den torkade örten som krydda i kalla såser, till nykokt potatis eller i kalla potatissallader.
Så här enkelt är det alltså att torka örter till kryddor, och den här typen av torkade örter kan du ju köpa på kryddburkar i matbutiken. Varför då inte göra egna när du ändå odlar örterna? Det kommer bli gott!