Kroppen & Kurer Kultur & Kuriosa Psykologi & Livsstil

Brukar du läsa i sängen? Om ja, är du något bra på spåret…

Vad sägs om att lägga ifrån dig mobilen och ta med dig en bok till sängen i stället? Det kan ha flera positiva effekter på sömnen och hälsan.

läsa i sängen för bättre sömn och bättre hälsa

Att få bra nattsömn är absolut nödvändigt för hälsan. Dessvärre är det vanligt med för lite sömn. En orsak är att allt fler tar med sig skärmarna in i sovrummet, vilket kan rubba balansen av sömnhormon och dessutom stressa såväl kroppen som sinnet.

Sängläsning ger en skärmpaus

Läs en bok i sängen i stället för att skrolla på mobilen. Skärmtittande innan läggdags påverkar melatoninbalansen negativt och därmed får sömnen sig en törn. Det kan bli svårare att somna likaväl som sömnkvaliteten kan bli sämre. Samtidigt kan moderna skärmar överstimulera, till skillnad från en traditionell bok som inte har elektriskt ljus. Prova att läsa för att se om det får dig att somna fortare.

Läs i sängen för stresslindring

Att läsa böcker i sängen kan minska stressen med upp till 68 procent. När det kommer till stresslindring har läsande vid läggdags visat sig vara mer avkopplande än att dricka te eller att lyssna på musik. Vad är det som gör läsning så nedvarvande? Många berättar att verklighetsflykten, det faktum att man kan utforska spännande världar, är en av anledningarna till att böcker har en positiv inverkan på stressen.

Bättre sömnkvalitet med läsande

Som redan nämnts här ovanför kan läsning påverka sömnkvaliteten positivt. Det här har att göra med att du sakta, sakta läser dig till sömns utan att på artificiell väg försöka pressa fram insomnandet. Kroppen finner vila när du ligger ner i en avlastande ställning. Därefter börjar även hjärnan komma till ro. Rätt som det är sover du (förhoppningsvis). Den här sortens vila bidrar till att du känner dig utsövd och pigg när du vaknar.

Läs minst 20 minuter på kvällen

20 minuters läsning på kvällen är vad som krävs för att ta del av läsandets positiva effekter på sömn och hälsa. Det är en liten vana som kan göra stor skillnad för dig. Somliga forskningsstudier tyder på att du får bättre kognitiva förmågor på köpet – även här efter bara 20 minuters läsande i sängen. Låt dig vaggas in i sömnen och drömmarna genom att ta ett kliv in i en annan fantastisk värld.

Källor: 1177.se; WebMD.com