Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Gravid? Prova att gå på en gravidmassage för symtomlindring

prova graviditetsmassage för minskade symtom

Känner du dig trött, svullen och stressad på grund av en graviditet? Kanske tampas du med värk i kroppen och önskar nästan inget hellre än lindring? Ett sätt att ta hand om dig själv under denna viktiga tid i livet är att gå på gravidmassage. Den här massageformen är anpassad efter gravidas förutsättningar – det finns till och med särskild utrustning som syftar till att ge kroppen stöd.

prova gravidmassage för bättre hälsa
Bild: jacoblund via iStockphoto.com

Generellt sett kan massage lindra smärta, öka blodcirkulationen och minska stress. Du som känner dig spänd i kroppen kan bli hjälpt av rätt sorts behandling. Huruvida graviditetsmassage eller gravidmassage har mer specifika fördelar än så är inte helt klarlagt i forskningen. Däremot finns det en rad mindre studier som indikerar att massage för gravida kan minska smärta i rygg och ben, minska stresshormoner, minska oro samt förbättra såväl sömn som humör. Med andra ord kan det finnas flera hälsofördelar med att få en massagebehandling under graviditeten.

Trygg med certifierade terapeuter vid gravidmassage

Det cirkulerar en del myter om att massage skulle kunna orsaka missfall eller trigga tidig födsel, stämmer dessa? Gravidmassage är inte farligt, menar bland andra en barnmorska och forskare i en intervju med Expressens Vi föräldrar.  Men om du känner dig osäker ska du så klart rådfråga din barnmorska eller läkare först. Kliniker som erbjuder gravidmassage har oftast särskilt utbildade och certifierade terapeuter samt anpassad utrustning i form av kuddar och stöd för att massagen ska bli så bekväm som möjligt. Att välja en certifierad behandlare som kan sin sak brukar vara A och O för en lyckad behandling där du känner dig trygg och bekväm.

Massage för gravida påminner om klassisk massage

Visste du att man under en graviditet får en cirka 50 procent ökad blodvolym i kroppen? Inte att undra på att man kan känna sig så trög och svullen i benen, som ett av många graviditetssymtom man kan drabbas av. Massagetagen kan lindra den pulserande smärtan, men som med all gravidmassage är det viktigt att hårdheten och rörelserna anpassas utifrån vad du mår bra av. Egentligen är det inte så mycket som skiljer en graviditetsmassage från en klassisk massage, det är mer en fråga om teknikaliteter såsom utrustning. Man skulle kunna beskriva den här massageformen som en halv- eller helkroppsmassage, så den har inget särskilt fokus på den gravida magen.

Så här kan en graviditetsmassage gå till

massage för gravida benmassage
Bild: nensuria via iStockphoto.com

Hur går en gravidmassage till? Det här kan variera från person till person, behandling till behandling. Nedanför följer dock huvuddragen i massagebehandlingen:

  • Du lägger eller sätter dig till rätta. Eftersom det inte är säkert för gravida att ligga direkt på magen utförs massagen oftast med den gravida liggande på sidan, stödd av kuddar, eller i en halvsittande position. Detta hjälper till att undvika tryck på livmodern och ökar bekvämligheten. En del massagebänkar har hål för den gravida magen, att använda sig av kuddar och stöd hör dock till vanligheten då detta är mer praktiskt.
  • Du masseras på ett anpassat sätt. Massageterapeuten använder mildare tryck och undviker djupvävnadsmassage. Teknikerna fokuserar på att lindra spänningar i muskler som är extra ansträngda under graviditeten. Sådana muskler kan sitta i rygg, skuldror och ben. Fot- och handmassage kan också ingå för att lindra svullnad. Tänk dig en vanlig halv- eller helkroppsmassage fast med större varsamhet.
  • Du uttrycker vad du vill ha mer eller mindre av. Massageterapeuten finns där för dig och vill ge dig en så skön och avkopplande stund som möjligt. Därför är det viktigt att du är tydlig med vad som känns bra eller dåligt, om du nu känner någon form av obehag eller skulle vilja ha mer av något. Inför behandlingen är du också tydlig med eventuella medicinska tillstånd eller sjukvårdsrekommendationer som kan påverka hur den bör utföras.

Gravidmassage för mindre värk i kroppen

massage för gravida massera fötter
Bild: jacoblund via iStockphoto.com

Många gravida tampas med värk i kroppen. Det trycker och bultar lite här och var, och det är dessutom tröttsamt för nacke, axlar och rygg att bära runt på den extra tunga vikten. Därutöver finns graviditetssymtom som svullnad och dålig blodcirkulation. Massage kan ge symtomlindring eftersom de ämnen som aktiveras och frigörs vid beröringen är så starka att de konkurrerar ut smärtsignalerna. Det här är också ett av skälen till att massage används för smärtlindring under förlossningen.

Massage som smärtlindring under förlossning

Om personen som föder barnet tycker om massage är detta en effektiv smärtlindringsmetod, enligt 1177. Det anses även vara en ofarlig metod som den som följer med kan hjälpa till med. Just under själva förlossningen har massage som bäst effekt om den ges nere vid ryggslutet. Magen, benen, axlarna – till och med en ansiktsmassage – ja, alla ställen där det känns skönt att få beröring kan göra förlossningen något mer lindrig. Den positiva lindringseffekten sitter i så länge massagen varar. I andra situationer kan massagens hälsofrämjande effekter dock vara längre än så.