Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Det här betyder drömmarna – en drömguide till 11 vanliga drömmar

Du tappar dina tänder, faller eller upplever skoltiden igen – många ganska så otroliga scenarion kan ta form i dina drömmar. Vad betyder händelserna i drömmarna? Här ger Bättre hälsa dig en drömguide till 11 vanliga drömmar!

Enligt många forskare ӓr drӧmmar kroppens eget sӓtt att handskas med all den information som hjӓrnan bombarderas med varje dag. De ӓr viktiga fӧr ditt vӓlbefinnande, både fysiskt och kӓnslomӓssigt. I ett flertal drӧmmar finns det vissa hӓndelser och symboler som går igen, inte bara hos en person utan hos många individer. Merparten av händelserna – som i den här drömguiden på Bättre hälsa – har en mening, och de ӓr ett sӓtt fӧr det undermedvetna att uttrycka tankar och kӓnslor.

Det här betyder drömmarna – en drömguide till 11 vanliga drömmar

1. Du drömmer att du jagas

Att jagas ӓr en av de vanligaste drӧmmarna och kan vara nog så ruskig. Har du någon gång drömt att du utsätts för en stressande jakt? Vanligtvis är jakten ett tecken på att du inte tar itu med verkligheten, att det finns något i vardagen som du helst vill slippa ifrån.

2. Du drömmer att du är förlamad

Ett ögonblicks fӧrlamning, du kan inte rӧra kroppen. Åtminstone i drömmen. Detta kan vara ett uttryck fӧr att du kӓnner att du har fӧrlorat kontrollen ӧver ditt liv, att du inte kan styra det i en önskvärd riktning.

3. Du drömmer om vatten

Det låter kanske märkligt att drömma om något så vanligt som vatten, men faktum är att vatten är ett alldeles särskilt tillstånd i drömmarnas värld. Det avspeglar känslorna, det tillstånd man befinner sig och hur väl man hanterar situationen. Så nästa gång du drömmer om vatten, fundera på om vattnet är ett stormigt hav eller en spegelblank sjö!

4. Du drömmer att du tappar dina tänder

*Ryser*. En vän till undertecknaren hade den här drömmen en gång – uscha! Vi kollade upp vad att tappa tänderna i drömmen betyder. Den bakomliggande orsaken till drömmen kan vara att du känner dig missnöjd med ditt utseende eller att du skäms över något med dig själv, precis som många skäms inför trasiga tänder.

5. Du drömmer att du befinner dig i ett klassrum

Det ӓr ganska vanligt att man drӧmmer att man gör ett prov i skolan, men att man inte är fӧrberedd och att skrivningen därför går helt åt skogen. Detta skulle ju kunna vara ett tecken på nervositet inför just ett prov. Men oftast betyder den här drömmen att du har en läxa eller lärdom längre bak i tiden som ditt undermedvetna tycker du borde ta lärdom av…

6. Du drömmer om död och sjukdom

Kanske inte helt oväntat är drömmar om död och sjukdom en symbol för att du känner rädsla. Inte nödvändigtvis en rädsla inför döden, men för att att bli sårad, att en viktig relation ska ta slut.

7. Du drömmer att du flyger

Så viktig känslan av kontroll är för ditt välbefinnande! När du känner att du verkligen har kontroll över ditt liv, att bitarna börjar falla på plats, kan du mycket väl drömma att du flyger högt, högt. Den ultimata frihetskänslan. Om du däremot flyger lågt, och till på köpet fastnar i något kan betydelsen vara det motsatta: du har mist kontrollen och kört fast.

8. Du drömmer att du är naken

Att vara naken – och inför andra – vilken obehaglig situation! Det finns en koppling mellan drömmar om att du är naken och känslor av skam, oro eller sårbarhet.

9. Du drömmer att du faller

Ibland kan drömmen om att du faller vara en negativ drӧm, det vill sӓga att du upplever att du inte riktigt har kontroll över vissa aspekter av ditt liv. Drömmen kan likaså vara positiv; att du faller långsamt, tillåter dig sjӓlv att slappna av och slӓppa allt.

10. Du drömmer om bebisar och barn

Nejdå, drömmen om bebisar eller barn har inget med en eventuell graviditet att göra! Snarare handlar den om att du har tagit ett nytt steg i livet, att du har fått ett skötebarn i form av till exempel ett projekt.

11. Du drömmer att du missar bussen

Väääntaaa! En missad buss, försenad till ett flyg eller tåg. Kanske har du glömt biljetten. Det finns många scenarion som utspelar sig i drömmen om att missa en buss eller en annan viktig transport. Symbolerna har dock en sak gemensamt; de kan signalera att du känner dig misslyckad eller att du upplever att ett lysande tillfälle har gått dig förbi.

Text: Louisa Dembul.
Bearbetning: Sandra Jönsson.
Källor: WebMD; Huffington Post.
Bild: © reznik_val / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.