Kroppen & Kurer

Så kan du använda tea tree-olja för en bättre hälsa

Från att lindra förkylningar till att minska fotsvamp – tea tree-oljan har en rad användningsområden och kan vara ett bra tillskott i husapoteket. Här tipsar Bättre hälsa om hur du kan använda oljan för att stärka hälsan.

Vad är tea tree-olja?

Tea tree-olja är ett slags eterisk olja. Den är nästan transparent och utvinns ur den australiska medicinalväxten teoljebuske. Terpinen-4-ol är den aktiva substansen i tea tree-oljan, som framställs genom s.k. ångdestillation av teoljebuskens grenar och löv.

Som så många andra medicinalväxter har tea tree-oljan brukats länge, men i detta fall av den australiska ursprungsbefolkningen, aboriginerna. Men för redan för hundra år sedan började naturvetenskapliga forskare få upp ögonen för medicinalväxten. De första studierna av den och dess hälsoeffekter genomfördes på 1920-talet.

Det var i och med dessa tidiga studier som tea tree-oljan ökade i popularitet i andra delar av världen. Från början användes den för att lindra förkylningar och hosta, men idag är oljan en huskur för många olika åkommor.

6 tips på hur du kan använda tea tree-olja för en bättre hälsa

1. Lindra akne

Australiska studier tyder på att tea tree-oljan kan minska akne, och att den aktiva substansen är lika effektiv som det medicinska preparatet 5% benzoyl preoxide. Det är viktigt att du inte överanvänder oljan på din hud eftersom huden kan torkas ut. Dessutom bör du, som med annan aknebehandling, undvika att vistas för mycket i solen. Detta för att huden kan bli mer känslig för UV-strålar.

2. Mjukgöra nagelbanden

Tea tree-oljan kan ha en mjukgörande effekt på nagelbanden. Blanda några droppar av den eteriska oljan med olivolja och smörj nagelbanden.

3. Läka sår

Doppa en tops i tea tree-olja och stryk sedan topsen över ett sår. Undvik dock områden nära munnen eller ögonen – oljan är enbart till för utvändigt bruk!

4. Minska nagelsvamp

I en studie visade sig tea tree-oljan vara en lika effektiv bekämpare av nagelsvamp som medicinska salvor. Deltagarna använde 100-procentig tea tree-olja under tre månader och efter denna tid hade antingen nagelsvampen försvunnit helt eller minskat drastiskt hos samtliga deltagare.

5. Behandla svampinfektioner

Precis som tea tree-oljan kan reducera nagelsvamp kan den lindra andra svampinfektioner. Olika infektioner kräver, om man ska tro WebMD, varierade styrkor på oljan, varför det kan vara svårt att veta exakt hur en viss svampinfektion bör behandlas med tea tree-olja.

6. Lindra förkylningar

Det är just p.g.a. sina antibakteriella egenskaper som tea tree-oljan har blivit föremål för upprepade studier och lockat många att använda den i sina huskurer. En av de vanligaste huskurerna med denna olja i sig syftar till att lindra förkylningar.

Tänk på det här innan du använder tea tree-olja!

Tea-tree-oljan är enbart till för utvändigt bruk. Du bör därför undvika att låta den komma i kontakt med ögon och mun – svälj absolut INTE oljan! Om du är överkänslig mot denna olja kan den ge upphov till en allergisk reaktion, så testa den på ett begränsat område först.

Thursday Plantation Tea Tree Oil 100%

Källor: WebMD och Reader’s Digest. 

Bild: © miwa / Dollar Photo Club.

Läs: 21 växter för ett hälsosamt te9 vetenskapliga studier om chiafröns hälsofördelar16 tips på hur du kan använda kokosolja i vardagen och DIY – Så använder du honung i din kroppsvård.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.