Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

7 roliga saker du inte visste om att skratta – och de har med hälsa att göra!

Människan och skrattet är tätt förbundna. Under miljoner år har att skratta stärkt sociala band – inte att undra på att skrattet påverkar vår hälsa positivt. Här listar Bättre hälsa 7 roliga saker du inte visste om att skratta.

skratta, skratt, humor, varför skrattar vi, bättre hälsa, bra hälsa, må bra, vetenskap

1. Skratt är inte nödvändigtvis kopplat till humor

I sin bok Laughing: A scientific investigation berättar psykologiprofessorn Robert Provine om en studie han och några elever vid University of Maryland i Baltimore gjorde. De gjorde ett fältarbete i lokala shoppinggallerior, och fann att när människor skrattade hade det oftast ingen direkt koppling till humor. Av 1200 dokumenterade skrattillfällen bestod 90 procent av skratt under vanliga samtal. Människor skrattar främst för att knyta band till varandra, och detta blir ännu mer påtagligt när vi befinner oss i en grupp.

2. Människosläktet skrattade före det kunde prata

Det finns forskare som hävdar att människans anfäder, bland annat hominider, skrattade i ett kommunikativt syfte långt före de hade tillräckligt stor lungkapacitet för att kunna prata. Skrattet hjälpte hominiderna att skapa band sinsemellan och utvecklades ungefär en miljon år före talförmågans intåg i evolutionen.

3. Barn som bara är 17 dagar gamla kan skratta…

… detta har forskare observerat. Och de menar att skrattet är djupt rotat i oss, inte bara kulturellt och socialt, utan även biologiskt.

4. Det är nästan omöjligt att inte skratta när någon annan skrattar

Du har säkert märkt det här förut: om du ser att någon skrattar kan du inte hålla tillbaka ett skratt själv. Det är inget konstigt med det, utan så hjärnan fungerar. Neuroforskaren Sophie Scott, som är verksam vid University of London, genomförde en studie i vilken hon lät deltagarna lyssna på ljudet av skratt. Samtidigt skannade hon deltagarnas hjärnor, och upptäckte att premotoriska cortex i hjärnan – ett område som styr ansiktsrörelser – aktiverades.

5. Kärlekspar som skrattar tillsammans – och ofta – brukar hålla ihop

Att skratta stärker kärleksbanden, åtminstone enligt psykologiprofessorn Robert Levinson. Forskaren, som har sin bas vid University of California Berkeley, har intervjuat par om vad de irriterar sig mest på hos sin partner. De som tacklade frågorna med skratt visade sig också vara mer nöjda med sin relation än de som inte ens log till svar. Precis som skrattet är viktigt för människors sociala samspel är det viktigt att kunna skratta tillsammans i en relation – till och med när man stöter på irritationsmoment och hinder!

6. Du förbränner kalorier medan du skrattar

Om du sammanlagt skrattar mellan 10 och 15 minuter under en dag förbränner du cirka 40 kalorier! Läs mer om hur skratt kan liknas vid träning i denna studie från Vanderbilt University.

7. Skratt är den bästa medicinen mot mycket

Det finns många vetenskapliga studier som tyder på ett samband mellan att skratta och bra hälsa; du kan läsa en sammanfattning av dem i Bättre hälsasartikel ”9 anledningar till varför du ska skratta dig till bättre hälsa”. Ett gott skratt kan allt från att minska stress och oro i kroppen till att stärka immunsystemet.

Text: Sandra Jönsson
Källor:
Reader’s Digest; Discovery; CNN; WebMD; Psychology Today; International Journal of Obesity
Bild: © studiostoks / Dollar Photo Club

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.