Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Maxa din kreativitet i sommar – och ha kul medan du gör det!

Din förmåga till kreativitet gör inte bara din fritid roligare, den ger dig nya perspektiv på livet och ökar dina chanser till att göra riktigt bra ifrån dig på jobbet. Maxa din kreativitet i sommar – Bättre hälsa ger dig tips på hur!

Promenera. Många hävdar att de tänker som mest kreativt när de promenerar. En studie från Stanford University tyder på att de har rätt. Stanfordforskare har nämligen upptäckt att promenader gör dig mer kreativ, framför allt i förhållande till att sitta ner. Enligt studien boostar en promenad din kreativa output med 60 procent. Så utnyttja det fina och milda vädret i sommar till att ta långa promenader!

Läs! Fler lediga dagar innebär att du har mer tid att läsa. Forskare har tidigare vetat om att läsa fiktion ökar vår empatiska förmåga, nu har de också hittat tecken på att läsa böcker, i synnerhet skönlitteratur, förändrar hjärnan och dess kognitiva funktioner till det bättre – åtminstone om du vill bli mer kreativ! Det är forskare vid Emory University som har gjort denna upptäckt.

Res. Att resa har fler fördelar än att din överarbetade hjärna och kropp får vila. Upprepade studier från olika universitet i världen menar att resa – helst utomlands – stärker din kognitiva förmåga till flexibel kreativitet, d.v.s. att kunna pendla mellan olika idéer och tankar och att hitta djuplodade samband mellan olika idéer. För att få denna förhöjda kreativa effekt måste du dock interagera med lokalbefolkningen och vara beredd att testa nya saker.

Umgås. Ett effektivt sätt att maxa din kreativitet på är att umgås och prata med människor. Men det gäller att du omger dig med människor med en annan bakgrund eller ett annat mindset än ditt! Att möta nya människor och att samtala med personer som tänker annorlunda än du ger dig nya perspektiv och utmanar dina egna tankar. Nya perspektiv och tankebanor är en förutsättning för kreativitet. Många umgås med människor som är lika dem själva, så utmaningen i sommar borde bli att hitta vänner som ger dig nya perspektiv och idéer. Läs mer om sambandet mellan nya vänner, människomöten och ökad kreativitet här.

Skapa! Ju mer du skapar desto bättre blir du på problemlösning. Att skaffa en kreativ hobby, t.ex. att måla, fota eller skriva, och skapa i sommar är en bra tidsinvestering i din karriär. Enligt en studie från Florida State University medför att ha en kreativ hobby att du blir en stjärna på att lösa problem på din arbetsplats. Det bästa av allt är att du har kul medan du banar väg för drömjobbet!

Källor: Skyword, (länkar:) Association for Psychological Science, Emory University, Fastcompany, Stanford University och The Atlantic.

Läs: 9 strategier för lycka, Färglägg dig till minskad stress och oro – måla i målarböcker för vuxna! och Så uppnår du mer på mindre tid – forskarens 8 bästa tips!

Bild: © Eugenio Marongiu / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.