Vad är akupunktur för något och hur går en akupunkturbehandling till? Om detta och mycket annat kan du få veta om den här behandlingsformen som har potential att lindra smärta, trötthet och spänningar. Häng med för att få reda på mer!
Akupunktur brukar kombineras med träning, sjukgymnastik och andra behandlingsformer i syfte att lindra smärta, trötthet och spänningar. Hos somliga patienter har behandlingar med akupunktur varit till stor hjälp, hos andra har det knappt haft någon effekt alls.
Det är ändå en behandlingsform som erbjuds av en del fysioterapeuter inom ramarna för det svenska sjukvårdssystemet. Med andra ord har det inte avfärdats som verkningslöst. Du kan få akupunktur Göteborg, Stockholm eller på annan ort i landet. Sök efter en lokal sjukgymnast som erbjuder det.
Vad är akupunktur för något?
Vad är då akupunktur för något? Behandlingen innebär att tunna steriliserade nålar sätts i huden ner i senor, bindväv eller muskler. Beroende på var någonstans nålarna är placerade och vad som ska uppnås med behandlingen kan akupunktören snurra på nålarna. Även elektricitet kan kopplas till akupunkturnålarna för ytterligare stimulans.
Akupunktur kommer ursprungligen från Kina. I Sverige brukar det kallas för västerländsk eller medicinsk akupunktur, och detta har att göra med att behandlingsformen anpassats utifrån västerländsk sjukvård och medicin.
Vanligen sätts nålarna på ställen som är ömma, stela eller spända. I den kinesiska medicinen ligger även fokus på energier, på så kallade meridianer. Men detta är alltså något som inte nödvändigtvis är huvudfokus när du går på en akupunkturbehandling i Sverige.
På 1177 får du en bra översikt av vad den medicinska behandlingsformen kan innebära på klinikerna och mottagningarna runt om i landet. Med detta skrivet finns så klart även akupunktörer som arbetar utifrån klassisk kinesisk medicin. Dit hör bland annat Jadepoints.se.
Hur går en akupunkturbehandling till?
Kom som du är till en akupunkturbehandling, inga särskilda förberedelser krävs.
Behandlingen kan genomföras i kroppens samtliga delar. Ansikte, nacke, rygg, händer, fötter och så vidare, nålarna sätts där de kan påverka besvären bäst. De kan till och med sättas i triggerpunkter för att mjuka upp dessa. Därför kan akupunktur vara ett alternativ eller komplement till massage, naprapati och liknande.
Inför behandlingen klär du av dig på den del av kroppen som ska behandlas. Du får likaså lägga dig på en sida som gör att akupunktören enkelt kommer åt kroppsdelen där nålarna ska sättas. De sterila nålarna sätts en och en i mjukdelarna, i regel i triggerpunkter som oftast är orsak till smärta, spändhet och stelhet.
Väl placerade snurrar behandlaren på nålarna med jämna mellanrum. 5 till 12 akupunkturnålar brukar sättas, men detta kan variera. Nålarna kan spridas över kroppen. De kan också ringa in ett specifikt område.
En akupunkturbehandling tar sällan längre tid än 20 till 30 minuter. För effekt bör du ge det åtminstone 5 tillfällen. Hur täta bör besöken vara? Det beror på vad du och behandlaren kommer överens om. 2 till 3 behandlingar per vecka är dock fullt görligt, om det behövs för snabbare lindring.
Hur känns akupunktur i kroppen?
Syftet med akupunktur är att minska smärta och andra kroppsliga besvär. Du bör därför kunna förvänta dig att må bättre i kroppen inom ett tag. I samband med behandlingen kan du däremot känna av ömhet där nålarna sitter, yrsel och illamående samt ökad törst.
Vidare kan du känna dig varm, kall, få pirrningar eller en tryckande känsla i kroppen. På en del punkter kan det göra riktigt ont när akupunktören snurrar på nålarna, som att det ilar till i området. Men detta är högst tillfälligt. Inte heller är det ovanligt att man får små blåmärken där akupunkturnålarna suttit.
7 hälsofördelar med en akupunkturbehandling
Akupunktur fungerar oftast bäst ihop med andra behandlingar och kan då minska behovet av exempelvis smärtstillande läkemedel. Här följer 7 hälsoskäl till att gå på en akupunkturbehandling:
- Lindring av ryggvärk
- Ökad medicineffekt
- Bättre humör
- Lindring av huvudvärk
- Stärkt immunförsvar
- Ökad energi
- Bättre sömn