Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Så kan du visa ditt stöd till den som har en kronisk sjukdom

När en person vi står nära har en tuff period p.g.a. sin kroniska sjukdom kan det vara svårt att veta hur vi ska visa vårt stöd och ta hand om personen på bästa sätt. Saker vi säger, och som egentligen är välmenande, kan lätt misstolkas och såra – vilket förstås inte är vår avsikt! Vad kan du göra när din livskamrat, familjemedlem, vän eller kollega inte mår bra? I denna artikel på Bättre hälsa får du tips på hur du kan visa ditt stöd till den som har en kronisk sjukdom.

Lyssna!

Att verkligen lyssna när någon behöver prata av sig är svårt. Men ibland är det så att den som har en kronisk sjukdom bara behöver prata utan att bli avbruten med råd och kommentarer som >>Tänk positivt!<< Givetvis ska du peppa och uppmuntra den kroniskt sjuka – glöm bara inte bort att lyssna är ett fantastiskt sätt att stötta på! Det kommer en dag när den du står nära är mer mottaglig för peppande kommentarer och kom igen nu-anda, och det är faktiskt så att hen är en riktig kämpe. Även kämpar behöva prata av sig och gråta ut.

Läs på.

En kronisk sjukdom innebär så himla mycket, och ofta är det så att den som har en kronisk sjukdom har flera kroniska sjukdomar och följdsymptom. När man mår dåligt kan all information om sjukdomarna kännas överväldigande, framför allt om man inte har någon att bolla tankarna med. Genom att läsa på blir du ett bra bollplank och visar dessutom att du är beredd att dela vardagen med den som är kroniskt sjuk. Ju mer kunskap du har om den kroniska sjukdomen eller om sjukdomarna desto mer förstående blir du inför hur bräcklig hälsa kan vara liksom hur mycket det kan pendla mellan bra och dåliga dagar. Inget är svart eller vitt!

Förstå!

Med ökad kunskap om den kroniska sjukdomen följer också en insikt: att personen inte orkar träffas en dag eller följa med på den där middagsbjudningen betyder inte att hen inte vill vara med dig eller någon annan. Vissa dagar säger kroppen stopp och då måste man lyssna på den och inte pressa sig själv över en gräns. Om personen säger nej handlar det troligen inte om dig, det handlar om sjukdomen. Var tålmodig och försök att sätta dig in i den kroniskt sjukas skor – vad skulle du göra om varje kroppsdel bultar av smärta eller om du har legat sömnlös ett par nätter p.g.a. olika symptom? Ett sätt att med ord visa förståelse på är att säga >>Jag finns här för dig.<<

Läs: 9 saker du inte borde säga till någon som har en kronisk sjukdom

Hjälp till.

Vardagen kan vara ett Mount Everest när man brottas med en kronisk sjukdom. Att bädda sängen, tvätta, städa, laga mat, handla, rehabilitering etc., allt detta kan tömma kroppen på ork. Om du verkligen vill göra vardagen lättare för den som är kroniskt sjuk kan du hjälpa till. Om du bor tillsammans med personen kan du se till att ni delar på uppgifterna därhemma och att du inte lägger över allt ansvar för hemmet på den personen. Att hen är sjukskriven eller sjukpensionär är ingen anledning till att hen ska sköta hemmet – tvärtom! Att följa med ut på en promenad – motion är trots allt viktigt för kropp och knopp (!) – eller att ta med dig mat hem till personen när hen har en dålig dag kan underlätta enormt mycket, d.v.s. om hen orkar träffas.

Ta hand om dig!

Som en väldigt nära vän eller anhörig till en person med en kronisk sjukdom är det viktigt att du inte glömmer bort dig själv – så ta hand om dig! Om du känner att även du behöver stöd, för en kronisk sjukdom drabbar ju alla som står personen nära, kan du med fördel gå med i en lokal patientförening eller i en Facebookgrupp för anhöriga. Du behöver också prata av dig och bli lyssnad på.

Bild: © lefata / Dollar Photo Club.

Läs: 9 saker du inte borde säga till den som har en kronisk sjukdom och Det är dags att du slutar tro på dessa 4 myter om fibromyalgi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.