Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil Pyssel & Kreativitet

Så kan kreativt skrivande påverka din hälsa

Samtidigt som att skriva och svara på mejl, sms och statusuppdateringar i sociala medier kan göra dig stressad och ofokuserad har kreativt skrivande visat sig vara bra för ditt välmående. Inspirerad av The Huffington Post Healthy Living guidar Bättre hälsa dig i hur kreativt skrivande kan påverka din hälsa.

Skriva för hand kan förbättra ditt minne

Att låta pennan vila mot pappret, sakta röra sig upp och ner och formera ord kan göra så att du lättare kommer ihåg det du skriver om. När du däremot skriver på datorn eller med andra digitala hjälpmedel får din hjärna svårare att lagra informationen du skriver ner. Att skriva för hand, som kräver en stor mental ansträngning och fokus, leder till att ditt minne kan förbättras. Du kan läsa mer om forskning kring fördelarna med att skriva för hand i The Telegraph.

Kreativt skrivande och att sätta ord på känslor kan läka

Kreativt skrivande kan vara läkande, både för psykiska och fysiska och skador. Det har tidigare gjorts forskning på sambandet mellan psykiskt läkande efter ett trauma och att skriva, på senare år har forskare även hittat samband mellan kreativt skrivande och ett påskyndat läkande av t.ex. sår.

Kreativt skrivande kan förändra upplevelsen av en sjukdom

Att få en diagnos är livsomvälvande. Plötsligt hamnar man i en tillvaro som präglas av sjukdom, sjukvårdsbesök och ovisshet. I ett sådant läge kan det vara en stor befrielse att få ge utlopp för sina känslor och skriva mer expressivt. Forskning tyder på att skriva just expressivt kan förändra upplevelsen av sjukdomen och att man känner att livskvaliteten ökar. Det har bl.a. forskats på sambandet mellan att ha cancer och att skriva expressivt; i en studie kom forskarna fram till att göra en skrivövning ca 20 min. dagligen kan förändra hur den drabbade ser på och upplever sin sjukdom.

Skriva i en tacksamhetsdagbok kan öka ditt psykiska välbefinnande

De senaste decennierna har att skriva tacksamhetsdagbok, i vilken man lyfter fram de fina ögonblicken i livet, blivit en hälsopraktik. Studier som har gjorts vid UC Berkeley, bl.a. på The Greater Good Science Center, indikerar att skriva tacksamhetsdagbok både kan ge dig en hållbar lyckoboost och minska din stress och oro. Denna praktik kan också förbättra din sömn.

Läs: Så påverkar tacksamhet ditt liv

Kreativt skrivande kan ge dig en bättre helhetshälsa

Kreativt skrivande, helst med en touch av expressivt skrivande, kan påverka såväl din kroppsliga som din mentala hälsa till det bättre – och detta långsiktigt! Expressivt skrivande förknippas t.ex. med ökad glädje, välbefinnande, lägre stressnivåer, en lindring av symptom vid depression, stabiliserat blodtryck o.s.v. Så att skriva en liten stund varje dag kan vara en väg att gå till att få en hållbar bättre hälsa!

Källor: The Huffington Post, TIME, (länkar:) Scientific American, Advances in Pchyciatric Treatment, The Greater Good, The Telegraph och The Oncologist.

Läs: Maxa din kreativitet i sommar – och ha kul medan du gör det!, Så påverkar tacksamhet ditt liv och Färglägg dig till minskad stress och oro – måla i målarböcker för vuxna!

Bild: © Wrangler / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.