Psykologi & Livsstil

Saknar du julstämning? Det kan finnas en medicinsk orsak

Julen är tänkt att vara glädjens tid på året. Ändå finns det många som rentav känner sig stressade och sura under december eller som helt och hållet saknar julstämning. I en ny vetenskaplig studie har forskare hittat en medicinsk orsak till varför julstämningen inte infinner sig hos vissa – låt Bättre hälsa och skribenten Jon Glentz få presentera ”Bah humbug”-syndromet för dig!

För en del är julen den tid på året som kännetecknas av gemenskap och värme medan den för andra är en tid som det gruvas inför. Hur kommer det sig att samma fenomen kan orsaka helt motsatta känslor hos folk?

Enligt en ny vetenskaplig undersökning, vilken du kan läsa mer om i Medical News Today, kallas avsaknaden av julstämning för ”bah humbug”-syndromet. “Bah humbug” verkar handla om minskad hjärnaktivitet i vissa delar av hjärnan. Anledningen till att detta kan påverka somligas stämningsläge är att det påverkar både glädjen och minnet (t.ex. nostalgi). Forskarna bakom studien menar att ”bah humbug”-syndromet kan behandlas och att man därmed kan bota personen som saknar julstämning.

Undersökningen gjordes genom att man scannade tjugo vuxna personers hjärnor med funktionell magnetisk resonanstomografi (fMRI). Denna metod har använts sedan början av 1990-talet för att kunna lokalisera olika emotionella och funktionella delar av den mänskliga hjärnan. Att metoden användes i det här sammanhanget var för att forskarna ville veta om julstämning bara påverkade vissa specifika delar av hjärnan. Men det är inte bara för julstämningen studien kan spela en viktig roll. I grund och botten handlar undersökningen snarare om festligheter eller traditioner i sig och hur hjärnan reagerar på exempelvis minneshögtider. Olika reaktioner på speciella och festliga tillfällen förekommer i kulturella kontexter världen över.

Studien genomfördes genom att man visade upp olika bilder för deltagarna (vardagsbilder varvade med julbilder) och kunde på så sätt se att aktiviteten ökade i fem områden i hjärnan. Därefter fick varje deltagare fylla i ett formulär. I formuläret beskrev deltagarna mer detaljerat hur julfirandet såg ut, hur de kände inför julen samt berättade vilken etnicitet de har. Genom denna information kunde man dela in deltagarna i två grupper: de som hade positiva känslor gentemot julen och de som inte firade jul eller hade neutrala känslor inför högtiden.

Hjärnscanningarna hos de två grupperna kunde sedan jämföras och tydde på att personerna som var positivt inställda till julen påvisade ökad hjärnaktivitet i primära motoriska cortex, premotoriska cortex, högra inferior, parietalloben och primära somatosensoriska barken. Enligt forskarna kan dessa områden kopplas till bl.a. andlighet och igenkänning av ansiktsuttryck. De säger också att premotoriska cortex är kopplad till sympati och att ”spegla” andra individer och deras känslor. De menar att sannolikheten skulle öka att en person kände julstämning om denna vistades i en miljö av julstämning och glada personer – då personen skulle få dessa känslor framkallade p.g.a. situationen.

Enligt forskarna bakom studien är det ett stort problem att folk inte känner de känslor som förväntas av dem vid högtider. De drar det så långt att de hävdar att det är ett sjukdomstillstånd. I och med att man nu vet mer om vad det är i hjärnan som påverkas skulle det teoretiskt sätt gå att behandla, eller ”bota”, personer som lider av t.ex. bristande julstämning. Forskarna betonar samtidigt att denna studie och dess resultat bör iakttas och tolkas med försiktighet och att stämningslägen kopplade till traditioner är mer komplexa än det låter som och att det inte kan reduceras till att enbart handla om neurovetenskap.

Källa: Medical News Today.

Text: Jon Glentz.

Läs: 9 strategier för lycka10 anledningar till varför du alltid är trött och Målarböcker för vuxna är bra för ditt välbefinnande – här kommer 7 anledningar till varför du ska börja färglägga bilder igen!

Bild: © Sebastian Gauert / Dollar Photo Club.

2 kommentarer

  1. haha intressant namn Humbug haha kanske för att det är just vad det är. En studie på 20 personer? ja jag antar att detta är det skämt jag tar det för

    1. Haha. Jag förstår din poäng, ja, ibland förundras man. 😀 Namnet “Bah humbug” kommer från Charles Dickens bok “En julsaga”. Ebenezer Scrooge utbrister “Bah, humbug!” när julen nämns.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.