Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

Träna dig smartare med 7 enkla hjärnövningar

Ett av de bästa sätten att träna och hålla igång hjärnan är att utsätta dig för nya upplevelser. Dessa upplevelser ska helst kombinera fysiska och mer känslomässiga sensationer, för det är så hjärnan och dess olika delar hittar nya kopplingar till varandra. Inspirerade av Reader’s Digest rekommenderar Bättre hälsa 7 enkla hjärnövningar som hjälper dig att träna dig smartare och som dessutom boostar din minnesförmåga.

1. Borsta tänderna med din icke-dominanta hand

Sugen på att träna hjärnan och att göra ritualen kring att borsta tänderna roligare? I så fall kan du testa att borsta tänderna med din icke-dominanta hand. Genom att göra detta förbättrar du cortex förmåga att processa och kontrollera taktil information från händerna, berättar tidningen Reader’s Digest. Glöm inte bort att klämma på tandkrämstuben med den icke-dominanta handen – ska man ändå göra det kan man lika gärna göra det riktigt!

2. Duscha med stängda ögon

Medan du blundar, gnider in och tvättar bort tvålen kommer dina händer troligen känna strukturer i huden som du inte ser med blotta ögat. Taktil information skickas från händerna till hjärnan, som ju får näring av det nya.

3. Kasta om morgonrutinerna!

Rutiner och vanor ses oftast som något positivt, men när det kommer till välbehövlig hjärngympa kan de ha en negativ effekt på aktiviteten i hjärnan. Enligt studier – i vilka man har skannat hjärnor – ökade hjärnaktiviteten när deltagarna bröt mot morgonrutinen. Så hur kan du kasta om morgonrutinerna? Du kan t.ex. prova att gå en annan runda under morgonpromenaden eller att lyssna på ett radioprogram du aldrig hört förut.

4. Ät mat du aldrig tidigare smakat på

Visste du att ditt luktsinne kan skilja på miljontals dofter genom att aktivera olika kombinationer av receptorer i din näsa? Det finns även en koppling mellan luktsinnet och det emotionella centret i hjärnan, något som gör att en ny doft kan trigga igång helt oväntade känslor. Gör det till en vana att äta mat du aldrig ätit förut, såsom att prova nya kryddor och smakkombinationer för att hjälpa hjärnan att hitta nya kopplingar.

5. Vänd dina prylar uppochner

Hur knasigt det än låter är att vända dina prylar uppochner en bra övning för dig som vill hjärngympa litegrann. Vad är det som gör övningen så bra? När alla saker i ditt hem eller på ditt kontor är i sin ordning – i det här fallet upprätta – registrerar din vänstra hjärnhalva att allt är som det ska och går snabbt vidare med att rikta fokus någon annanstans. Om du däremot vänder sakerna, såsom fotografier och bilder, uppochner triggas aktiviteten i den högra hjärnhalvan igång. Den noterar färger, former och försöker nästan lägga ett pussel av den nya informationen.

6. Sök kontakt med människor

Upprepade studier har visat att inte träffa människor kan ha en direkt skadlig effekt på hjärnans kognitiva funktioner. Allt från uppmärksamhet och initiativförmåga till minne och stresstålighet påverkas av våra kognitiva funktioner. Med att söka kontakt med människor menas inte att du måste umgås varje dag. Men istället för att exempelvis köpa kaffe från en maskin kan du gå till ett café och beställa en kopp kaffe.

7. Öppna bilfönstret

Hippocampus är den del av hjärnan som bl.a. processar och bearbetar minnen, menar Reader’s Digest. Den arbetar aktivt med att sammankoppla dofter, ljud och det vi ser till mentala kartor. Genom att öppna bilfönstret när du passerar en obekant miljö kan du på ett enkelt sätt förse hippocampus med nytt material till de mentala kartorna.

Veronica Gottfridsons 100 hjärnövningar

Veronica Gottfridson ligger bakom bokserien 100 hjärnövningar. Böckerna är fullspäckade med övningar som syftar till att stärka iakttagelseförmågan, och förmågan tränas genom att du på egen hand får hitta avvikelser i bilder.

100 hjärnövningar Ballong

100 hjärnövningar Pingvin

100 hjärnövningar Sport

Källa: Reader’s Digest. 

Läs: Ät och drick dig till bättre koncentration och hjärnhälsa!10 anledningar till varför du alltid är trött och Glömmer du ofta saker? Här kommer 7 vanliga anledningar till minnesluckor och glömska

Bild: © Steve Young / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.