Kroppen & Kurer Pyssel & Kreativitet

DIY – Fixa ett hälsosamt badsalt av epsomsalt till ditt hemmaspa!

Med ett paket epsomsalt som grund kan du enkelt göra eget badsalt till ditt hemmaspa. Att ha epsomsalt i badet har en mängd hälsofördelar. Det är bl.a. bra mot muskelvärk och dålig blodcirkulation. I denna DIY-artikel guidar Bättre hälsa dig i hur du gör ditt eget badsalt av epsomsalt.

Epsomsalt har en mängd hälsofördelar

Epsomsalt eller s.k. bittersalt är en populär hälsokur och används av många som botemedel mot allehanda åkommor. Eftersom epsomsalt innehåller magnesium, är det mer än en överskattad huskur. Med tanke på att magnesium reglerar ca 300 enzymer i kroppen är det inget bra att ha magnesiumbrist. Magnesiumbrist kan dessutom leda till muskelkramper, domningar, nedsatt uppmärksamhet och att du blir mer irriterad än vanligt. Att använda epsomsalt, framför allt när du badar, anses, förutom att kunna motverka magnesiumbrist, ha en mängd hälsofördelar. Det är bl.a. bra mot ömma, värkande och inflammerade muskler, stress och oro, förstoppning och dålig blodcirkulation.

Gör dina egna badsalter av epsomsalt

Genom att köpa hem ett paket epsomsalt ger du ditt hemmaspa ett lyft, och det är inte så dyrt heller. Ett bad med enbart detta salt i kostar ungefär sex till tio kr. Detta är en överkomlig lyx! Om du ska göra din egen mix av badsalt räcker det att du använder en halv dl epsomsalt.

Du behöver epsomsalt

Epsomsalt eller s.k. bittersalt från Crearome

11 produkter du kan blanda med epsomsaltet för att få ett fint och härligt badsalt

1. Bakpulver
När du badar vill du ju allra helst att det ska vara exfolierande och hjälpa till att ta bort döda hudceller. Om du blandar i ett par teskedar bakpulver i ditt badsalt får det just denna effekt.

2. Citrusfrukter
Ditt kylskåp fungerar alldeles utmärkt när du snabbt behöver få tag på ingredienser till ditt hemmaspa. Att pressa ner droppar från citrusfrukter i ditt badsalt gör det fräscht och hälsosamt. Citrusfrukter innehåller, som välbekant, C-vitamin. C-vitamin stärker din hud och kan reducera risken för t.ex. rynkor.

3. Eteriska oljor
Blanda epsomsaltet med eteriska oljor, t.ex. lavendelolja, för att förstärka effekten av ditt avkopplande, sköna bad och för att tillföra såväl ljuvlig doft som ytterligare egenskaper till ditt badsalt.

4. Havssalt
Du som vill ha ett extra avkopplande bad, som också får dig att känna dig ren och fräsch, kan tillsätta lite havssalt och mixa det med epsomsaltet.

5. Honung
Honung har en vetenskapligt bevisad läkande effekt på sår och gör din hud mycket gott. Använd därför gärna honung i kombination med epsomsalt för att få ut det mesta av ditt bad.

6. Kanel
Kanel tillför ditt bad hetta, värmer din kropp och har bl.a. en avslappnande inverkan på dina muskler. Perfekt när du är förkyld!

7. Karamellfärg
Med hjälp av karamellfärg kan du piffa till ditt badsalt. Det blir roligare att bada om badsaltet ser fint ut.

8. Kokosolja
Genom att mixa kokosolja med epsomsalt får du en badkur som är stärkande för både din hud och ditt hår. Huden blir t.ex. mjukare, mjäll och eksem kan lindras och läkas.

9. Mandelolja
Mandelolja innehåller A-, D-, och E-vitaminer som är bra för din hud och ditt hår. Så om du tillsätter denna olja till ditt epsombadsalt får det m.a.o. en vårdande effekt.

10. Pepparmintolja
Du som vill få en rejäl energiboost och få igång blodcirkulationen i kroppen kan med fördel tillsätta pepparmintolja i epsombadsaltet.

11. Vaniljextrakt
Om du inte har några eteriska oljor därhemma och vill ha ett väldoftande badsalt fungerar det alldeles utmärkt att använda det du har i ditt skafferi – speciellt vaniljextrakt! Vaniljextraktet i badsaltet gör att badet blir lugnande och lindrande.

Källor: Daily Mail, Epsom Salt Council, WebMD och SaltWorks.

Läs: Så använder du kokosolja för att må bra i hela kroppen och DIY – Så använder du honung i din kroppsvård.

Bild: © dusk / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.