Kroppen & Kurer

Ät och drick dig till bättre koncentration och hjärnhälsa!

Att ha en bra koncentration och ett fokus som håller i sig kan vara en riktig utmaning. Genom att äta en hälsosam, varierad och näringsrik kost kan du dock hjälpa din hjärna att må bra och vara på alerten. I denna guide från Bättre hälsa kan du lära dig mer om de livsmedel som ger dig bättre koncentration och hjärnhälsa.

Koffein kan göra dig mer fokuserad och alert.

Koffein, som bl.a. finns i kaffe, te och choklad, kan ge dig en rejäl energiboost så att du blir fokuserad och alert. Dock håller effekten inte i sig särskilt länge, och så kan du snart bli trött och ofokuserad igen!

Socker kan förbättra minnet, tänkandet och din mentala förmåga.

När du känner dig trött i huvudet och fokus vägrar infinna sig kan det hjälpa att äta eller dricka något sött, om än kortsiktigt. Glukos, som ju finns i frukt, kolhydrater o.s.v., fungerar som ett bränsle för hjärnan och kan för en stund förbättra minnet, tänkandet och din mentala förmåga – men akta dig för att äta för mycket socker! Ett högt intag av socker kan ha motsatt effekt och försämra din minneskapacitet.

Frukost bestående av t.ex. müsli, mjölkprodukter och frukt kan göra dig mer energisk och uppmärksam.

Hoppa inte över frukosten. Studier har nämligen visat att äta frukost kan göra dig mer energisk, uppmärksam, fokuserad och förbättra ditt korttidsminne. Müsli, mjölkprodukter och frukt är några av de livsmedel som anses göra dig mest vaken, och då framför allt fullkornsprodukter.

Fisk kan få dig att prestera på topp!

Att äta fisk är förknippat med bra hjärnhälsa. Fisk är, som välkänt, rikt på omega-3-fettsyror, och dessa fettsyror minskar risken för ett försämrat minne och demens. Fisk och omega-3 antas också vara en bra kost för dig som vill öka din minneskapacitet.

Nötter, fröer och mörk choklad håller igång dina kognitiva funktioner.

Förutom att ha en liknande effekt som koffein på ditt fokus innehåller nötter, fröer och mörk choklad antioxidanter som, enligt vissa studier, minskar risken för försämrade kognitiva funktioner.

Avokado och fullkornsprodukter stimulerar blodtillförseln till hjärnan.

Alla organ i kroppen behöver blodtillförsel, och hjärnan är inget undantag från detta. Avokado och fullkornsprodukter förebygger höga kolesterolvärden och minskar därför risken för åderförkalkning. Dessutom stimulerar avokado och fullkornsprodukter blodgenomflödet och stärker hjärnans välmående.

Blåbär kan sakta ner farten på åldrandet av hjärnan och förbättra din inlärningsförmåga.

Vetenskapliga studier och experiment på djur har visat att blåbär är en superfood som kan skydda hjärnan från fria radikaler och därför sakta ner farten på åldersrelaterade sjukdomar såsom Alzheimers sjukdom och demens. Studier har också indikerat att äta blåbär kan förbättra inlärningsförmågan.

Hjärnan mår bra av en hälsosam och näringsrik kost.

Om den kost du äter inte är tillräckligt näringsrik kan din förmåga till att koncentrera dig och vara fokuserad ta skada – så ät en hälsosam, balanserad och näringsrik kost för att få bättre koncentration och hjärnhälsa!

Kosttillskott kan öka din koncentration om du inte får i dig tillräckligt många vitaminer och mineraler genom din kost.

Kosttillskott som omega-3-kapslar, magnesiumtabletter, järntabletter, vitamin B o.s.v. kan göra dig mer pigg och öka din koncentration om du inte får i dig vissa vitaminer och mineraler genom den kost du äter idag.

Källa: WebMD.

Läs: 8 saker du borde veta om adhd och 7 vardagliga saker som får dig att tappa fokus.

Bild: © Tjana / Dollar Photo Club.

2 kommentarer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.