Kroppen & Kurer

6 hälsosamma tesorter

Te har sedan länge varit en älskad dryck runtom i världen. Drycken har konsumerats i minst tvåtusen år, mycket på grund av hälsoskäl, och finns i alla färger och smaker. Inspirerade av Real Simple presenterar Bättre hälsa och skribenten Eva Afhild Jonsson i denna artikel 6 hälsosamma testorter.

1. Svart te

Det svarta teet dominerar världens temarknad och är den tesort som innehåller mest koffein. Precis som de flesta av teerna som listas här kommer det svarta teet från växten camellia sinensis. Drycken framställs genom att bladen torkas och krossas. Den innehåller en hög halt antioxidanter, vilket anses kunna bidra till ett lågt kolesterolvärde. Forskning har dessutom visat att de som dricker tre eller fler koppar svart te dagligen minskar risken att drabbas av stroke med hela 21 procent.

2. Grönt te

Grönt te har en mer fyllig smak än det svarta. Precis som det svarta teet framställs det gröna från camellia sinensis. Den här tesorten framställs genom att bladen upphettas, något som hindrar oxideringen. Drycken är rik på katekin, en antioxidant som sägs kunna förebygga såväl cancer som hjärtproblem. Undersökningar indikerar att en enda kopp grönt te om dagen kan minska risken för hjärt- och kärlsjukdomar med 10 procent.

3. Blått te (oolong-te)

Oolong-te, även kallat blått te, påminner om det svarta men oxideras under kortare tid. Det här ger det en rikare smak, som i fallet med det gröna teet. När det gäller koffeinhalten ligger det blåa teet likaså mittemellan det gröna och det svarta. Oolong-te är populärt bland annat för sin förmåga att hjälpa den som behöver tappa några kilon. En studie visar att blått te till och med är att föredra framför vatten om man vill förbränna kalorier.

4. Vitt te

Vitt te får man då man plockar löven väldigt unga, vilket ger en mildare smak och en lägre koffeinhalt än vad man finner hos de övriga tesorterna. Te i lösvikt innehåller oftast en större mängd antioxidanter än te i påsar eftersom bladen inte är lika hårt processade. Liksom de andra tesorterna tycks vitt te kunna förebygga cancer, hjärt- och kärlsjukdomar. Dessutom tyder forskning på att vitt te skulle kunna vara till hjälp för diabetespatienter på så sätt att diabetessymptomen lindras.

5. Smaksatt te

De smaksatta teerna bli alltmer populära, och variationerna är oändliga. De blandas ihop med de traditionella teerna och kan smaka bland annat kamomill, kanel, apelsin eller lavendel. De positiva hälsoeffekterna är desamma som hos de traditionella teerna, och ibland kan de smaksatta sorterna till och med vinna hälsokampen: smakar de till exempel blåbär är det troligt att de innehåller extra mycket antioxidanter. Samtidigt innehåller den här typen av drycker ofta tillsatt socker och är dessutom ofta urvattnade och smaklösa. Köp helst smaksatta teer i en hälsokostbutik eller i en välsorterad mataffär.

6. Örtte

Egentligen är örtte inget “riktigt” te, utan oftast en kombination av örter och torkade blommor eller frukter. De här teerna innehåller aldrig koffein. Örtteer marknadsförs ibland som ”bantningsteer”, vilket oftast betyder att de innehåller höga doser av farliga laxeringsmedel. Det har inte forskats lika mycket om örtteer som om de traditionella teerna. En studie publicerad i Journal of Nutrition pekade dock på att hibiskuste kan sänka blodtrycket. Kamomillte sägs vara bra om man behöver hjälp att somna och pepparmintte är känt för att lugna magen.

Här kommer exempel på hälsosamma tesorter

Testa det svarta teet Hari Tea Buddha Box

Hari Tea Buddha Box

Testa det gröna teet Yogi Tea Green Balance

Yogi Tea Green Balance

Testa örtteet Salus Kamomillte

Örtte Salus Kamomillte

Källor: Real Simple och Journal of Nutrition. 

Läs: 10 livsviktiga anledningar till varför te är bra för din hälsa och Från trädgården till tekoppen – så gör du hälsosamt grönt te!

Text: Eva Afhild Jonsson.

Bild: © nolonely / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.