Psykologi & Livsstil

6 roliga sätt att bli på gott humör med en gång

Säg hejdå till en dålig dag och ett humör som är i botten med dessa 6 roliga sätt att bli på gott humör med en gång från Bättre hälsa.

1. Skratta med dig själv – och gör det högt!

Känner du att allt är skit idag? I så fall är det kanske läge att lura dig själv och ditt dåliga humör. Istället för att sura, älta eller gråta kan du testa att göra det motsatta, nämligen att ställa dig framför spegeln och skratta. Högt. Gärna lite överdrivet, bara för att få igång skrattflowet. När du väl har börjat fejkskratta kommer du märka att det inte går att hålla tillbaka ett mer genuint skratt. Snart rycks hela kroppen med. Att skratta är bra för hälsan, och kan lätta på såväl fysiska som psykiska spänningar.

2. Frigör glädjen med en clementin.

Doften av clementiner är en av de mest upplyftande dofter som finns. Detta menar åtminstone forskaren Stephen Warrenburg som har publicerat sin studie om hur olika dofter påverkar kroppen och sinnet i den vetenskapliga tidskriften Chemical Senses. Så om du känner dig tung i sinnet, prova att skala och äta en clementin!

3. Prata med mamma på telefon.

Blotta ljudet av mammas röst kan minska stressnivåerna och höja nivåerna av må bra-hormonet oxytocin i kroppen. I en studie skrämde forskare upp flickor rejält och lät dem sedan ringa till sina mammor. Efter samtalet med mamma fanns det inga tecken på ovanligt höga stressnivåer hos flickorna, men däremot kunde forskarna se ökade nivåer av oxytocin.

4. Shoppa loss – shopping är rena rama terapin!

En shoppingrunda är ett härligt och avkopplande avbrott från vardagen och orosmoment. Ibland är ett sådant avbrott absolut nödvändigt för att du ska få möjlighet att hämta kraft och inspiration. Shopping – helst tillsammans med en vän (!) – är bra för din hälsa på flera plan: det hjälper dig att varva ner, uppfylla mål, stärker dina sociala relationer, ger dig egentid o.s.v. Det låter som en bra deal!

5. Sjung dig till glädje och bra hälsa.

Sång förknippas med ren och skär glädje, och vetenskapen motsäger inte denna positiva bild av sång. Genom att sjunga frigör du må bra-hormonet oxytocin samtidigt som stressnivåerna sjunker i kroppen. Efter en tung dag kan det vara riktigt skönt och upplivande att sjunga bort spänningarna till favoritlåtarna.

6. Måla i målarböcker för vuxna – eller gör något annat kreativt!

Det har varit svårt att undgå hälsotrenden målarböcker för vuxna. Ett par av anledningarna till att fylla i bilder har blivit så populärt är att det är avkopplande och ökar livsglädjen. När allt fokus riktas mot att färglägga fylla-i-bilderna skingras tankarna. Andra kreativa aktiviteter, liksom att lägga pussel, kan ha liknande effekter på välmåendet. Det rekommenderas att du hittar en kreativ aktivitet som du kan tillägna dig de dagar när allt känns extra tufft och stressen därför rasar i kroppen. Välj något du tycker är kul!

Källor: Chemical Senses, Proceedings of The Royal Society B, Journal of Psychology and Marketing, WebMd, Cosmopolitan, Healthy Living och Integrative Physiological and Behavioral Science.

Läs: 9 anledningar till varför du ska skratta dig till bättre hälsa, 9 strategier för lycka och Så stärker musik ditt sociala samspel – 4 sätt!

Bild: © icsnaps / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.