Kroppen & Kurer Psykologi & Livsstil

7 fällor du bör undvika när du känner dig utmattad

Bättre hälsa vet hur den känns. Den där tröttheten som gränsar till utmattning, som får huvudet att spränga, tankarna att virvla runt och runt, kroppen att skaka och humöret att åka bergochdalbana. När du känner dig trött bör du undvika vissa saker – här kommer 7 fällor du bör undvika när du känner dig utmattad!

1. Undvik att köra ett hårt träningspass

Visst, om du känner dig lite småtrött gör du dig själv en tjänst om du tränar eller motionerar istället för att begrava dig i soffan. Men om du känner dig trött som i nästan utmattad bör du undvika tuff träning. En utmattad kropp kan nämligen ta stryk av ett hårt träningspass, och det är lättare att skada en trött kropp än vad det är att göra illa en kropp som är utvilad.

2. Undvik att hälla i dig drycker med koffein

Att dricka koffein kan verka vara världens bästa idé när du känner dig så trött att du inte vet vad du ska ta dig till. Det är ingen bra idé. När energikicken försvinner från kroppen kommer du känna dig ännu mer trött och ofokuserad – drick inte kaffe eller energidrycker i det här läget!

3. Undvik att mucka gräl med din familj

När man känner sig trött är det inte ultimat att fastna i diskussioner som irriterar och stör. Minsta lilla meningsskiljaktighet kan lätt explodera i ett riktigt praktgräl. Inget kul. Studier visar att du får svårare att både kontrollera dina egna känslor och att tolka andras budskap när du är trött, så undvik onödiga konflikter med dina nära och kära.

Läs: 5 tips på hur du kan använda mindfulness för att få familjefrid

4. Undvik att sova mitt på dagen

Hur lockande en tupplur än kan verka kan den ställa till det för dig och din kroppsrytm, åtminstone om du inte vilar på ”rätt” sätt. Det går alldeles utmärkt att ta en powernap, om än tidigt på dagen, men om du sover under en längre stund och sent på dagen kan du få sömnstörningar när det väl är läggdags.

5. Undvik att äta skräpmat

Hjärnan kan verkligen drabbas av sömnbrist och utmattning. Förutom att få svårt att minnas saker och bli virrig kan den börja sukta efter skräpmat. När hjärnan är trött vill den ha fet mat som innehåller massor kalorier. Egentligen handlar det hela om att kroppen vill frigöra dopamin, allt för att du ska känna dig glad och pigg igen, och skräpmat hjälper kroppen att göra just detta. Försök att äta balanserat, till och med när du känner dig helt slut.

6. Undvik att ta dig an ett projekt

En studie vid Duke University Medical Center tyder på att din bedömningsförmåga vad gäller projekt försämras när du är trött. Exempelvis tenderar du att tänka att det är lätt ordnat och missbedöma omfattningen av projektet. Om du verkligen vill boosta din karriär bör du se till att få tillräckligt med sömn så att du kan tänka klart under din arbetsdag.

7. Undvik att störa din sömncykel

Såsom en tupplur kan ställa till det ordentligt för dig kan ändrade sömnrutiner medföra negativa konsekvenser. En så liten sak som att snooza kan leda till att din sömncykel blir störd och att du därmed får sämre sömnkvalitet – med andra ord, håll på rutinerna!

Källa: Reader’s Digest. 

Läs: 10 anledningar till varför du alltid är tröttGlömmer du ofta saker? Här kommer 7 vanliga anledningar till minnesluckor och glömska och Så kan fibrodimma göra vardagen svårare för fibromyalgiker.

Bild: © aleutie / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.