Kroppen & Kurer

7 huskurer mot torra händer och fötter

Det är vanligt att få torra händer och fötter under vintern i och med att luftfuktigheten blir lägre än den är under resten av året och vi har på oss varmare kläder. Torr hud kan leda till besvärliga problem för den det drabbar. Som tur är finns det ofta saker i ditt hem du kan använda för att lindra symptomen – här tipsar Bättre hälsa om 7 huskurer mot torra händer och fötter!

1. Munsköljsmedel skyddar mot bakterier och svamp

Gör ett fotbad av en del Listerine – japp, munsköljsmedlet (!) – och två delar vatten. Doppa dina fötter i fotbadet i 15-20 minuter. Munsköljsmedlet innehåller bensoesyra och etanol. Bensoesyran tar bort döda hudceller och etanolen skyddar fötterna mot bakterier och svamp. Denna huskur leder dessutom till bättre lukt från fötterna.

2. Glöm inte bort att ha på dig strumpor

En vanlig orsak till att folk får sprickor i sina fötter är att de ofta går barfota, vilket gör att hälen blir hårdare. I kombination med den förändrade luftfuktigheten gör det att det lätt uppstår sprickor. Vissa brukar också fila på fötterna för mycket – gör inte det! Fila bara bort det som är redo att lossna, om du filar mer än så skapas bara nya förhårdnader snabbt. Och glöm inte bort att ha på dig strumpor!

3. Eteriska oljor är bra återfuktare

Eteriska oljor av ros, lavendel och bergamot är bra återfuktare för huden. Blanda några droppar olja tillsammans med vatten och lägg i en sprayflaska. Spraya på dina torra händer och fötter när det behövs.

4. Du kan göra en egen återfuktande kräm

Blanda bivax, olivolja och vatten med några skvättar lavendelolja för att få en härligt återfuktande kräm. Såhär gör du: smält bivaxet, värm oljan och häll bivaxet i den upphettade oljan. Värm vattnet och häll det långsamt i bivax- och oljeblandningen. Ta bort från värmen och rör tills blandningen har blivit sval och tjock. Rör ner lavendeloljan. Lägg den nu färdiga återfuktande krämen i en burk i t.ex. kylen. Dess hållbarhet är ungefär tre månader.

5. Avokado återfuktar torr hud

Fettet i avokadon är en bra återfuktare för torr hud. Mosa en halv avokado och blanda moset med lite olivolja och socker. Sockret hjälper till att ta bort döda hudceller samtidigt som oljan mjukar upp huden. Använd på dina torra händer och fötter.

6. Kokosolja gör huden mjuk och elastisk

Smörj in händerna med ekologisk kallpressad kokosolja. Kokosoljan absorberas i huden och gör den mjuk och elastisk. (Kokosolja är också bra mot torrt hår och gör så att håret växer snabbare.)

7. Mjukgörande kräm, plastpåsar och strumpor is da shit!

Smörj in fötterna med sheasmör eller olivolja blandat med aloe vera-gel efter att du tvättat dem och innan du går och lägger dig. Ta sedan på en plastpåse på fötterna och ha på dig strumpor över det. På morgonen kommer dina fötter vara mjukare.

Källa: Reader’s Digest. 

Läs: 10 huskurer mot mjäll, 16 tips på hur du kan använda kokosolja i vardagen och DIY – Fixa ett hälsosamt badsalt av epsomsalt till ditt hemmaspa!

Bild: © lenetsnikolai / Dollar Photo Club.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.